NOS NieuwsAangepast

Werkgevers enthousiast over een groen kabinet

Werkgeversorganisatie VNO-NCW noemt de overgang naar schonere energie en een leefbaar landelijk gebied als een belangrijke prioriteit in een vanochtend gepubliceerde lijst van agendapunten voor een nieuw kabinet.

"GroenLinks krijgt niet voor niets zoveel stemmen", reageert voorzitter Hans de Boer van VNO-NCW. "Er moet op een goede manier worden geïnvesteerd in duurzaamheid. Ik ga nu geen voorkeur uitspreken voor een bepaalde coalitie, maar het lijkt mij dat er een motorblok komt van VVD, CDA en D66. En die hebben dan nog een vierde partij nodig. De ChristenUnie of GroenLinks. Beide zeer achtenswaardige partijen."

Stabiliteit

VNO-NCW is blij met de verkiezingsuitslag. "Het toont dat Nederland kiest voor een middenweg zonder rare uitschieters. Dat is een goed beeld van Nederland naar de EU en de rest van de wereld. Wij zijn heel erg tevreden met die stabiliteit."

Na de vergroening van de Nederlandse economie spreekt VNO-NCW over traditionele ondernemerswensen als lagere lasten en een goed werkende arbeidsmarkt prioriteiten voor een nieuw kabinet.

Mooi hoe GroenLinks erin is geslaagd om ook meer jongeren te bereiken.

FNV-voorzitter Han Busker

Toch is er volgens De Boer ook een 'maar'. "Het is tegelijkertijd ook een uitslag om niet over op de trommel te slaan. Er zijn grote groepen in de samenleving die zich zorgen maken. Wij willen graag bijdragen aan een goed sociaal beleid met meer zekerheid voor werknemers. Waar je wiegje ook staat, iedereen moet meeprofiteren van goed onderwijs en de economische ontwikkelingen."

Bij vakbond FNV is de verkiezingsuitslag minder enthousiast ontvangen. "Als je naar de agenda van de FNV kijkt, hebben partijen die daar het dichtst bij staan niet goed gescoord", zegt FNV-voorzitter Han Busker. "Maar wij zijn niet gelieerd aan een politieke partij. Wij zullen blijven vechten voor de eerlijke organisatie van arbeid en inkomen. Dat zullen we nu misschien nog nadrukkelijker moeten gaan doen."

De vakbondsman put moed uit het goede resultaat van GroenLinks. "Het is mooi hoe zij er in zijn geslaagd om ook meer jongeren te bereiken. Een kabinet met GroenLinks zou ook niet raar zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl