NOS NieuwsAangepast

Spekman: ik stap op als de PvdA-leden dat willen

Spekman: als leden het willen stap ik op

PvdA-voorzitter Spekman stapt op als de partijleden dat willen. Dat zei hij na afloop van een debat tussen campagneleiders van de Stichting Machiavelli.

De PvdA houdt zaterdag een politieke ledenraad. Daar zal de verkiezingsuitslag besproken worden. Spekman zou zelf het liefst aanblijven als voorzitter. Maar als de leden op die bijeenkomst zeggen dat ze het anders zien, is hij bereid om op te stappen.

Spekman zei het heel pijnlijk te vinden dat zijn partij gisteren de grootste verkiezingsnederlaag ooit heeft geleden. Op basis van de voorlopige verkiezingsuitslag komt de PvdA op 9 zetels uit. Dat is een verlies van 29 zetels.

De partijvoorzitter zegt dat het wantrouwen bij kiezers na de regeringsdeelname zo groot was, dat er niet tegenop te knokken was.

Spekman was als partijvoorzitter verantwoordelijk voor de campagne, waarin het lijsttrekker Asscher niet lukte om het vertrouwen van de kiezers terug te winnen. Hij gaat ervan uit dat Asscher niet opstapt.

Asscher mengde zich in oktober in de strijd als tegenkandidaat van Diederik Samsom. Die strijd eindigde in het vertrek van Samsom.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl