Wilders reageert op de verkiezingsuitslag
NOS NieuwsAangepast

Wilders: het had beter gekund, maar we hebben wel gewonnen

PVV-lijsttrekker Wilders is blij met het verkiezingsresultaat. De PVV is weliswaar niet de grootste geworden, maar Wilders benadrukte dat zijn partij toch aanzienlijk heeft gewonnen en dat de PVV maar één keer eerder meer zetels heeft gehad in de Tweede Kamer.

Hij wil nog steeds graag meedoen aan besprekingen over een nieuw kabinet, misschien niet meteen, maar wel als partijen er in een eerste onderhandelingsronde niet uitkomen. Anders gaat hij "stevig oppositie voeren". Wilders vindt de conclusie van VVD-voorman Rutte dat "Nederland ho heeft gezegd tegen het verkeerde soort populisme" eng. Volgens Wilders suggereert Rutte daarmee dat populisten halve nazi's zijn.

Historisch

GroenLinks-leider Klaver noemde de winst voor zijn partij historisch. "We hadden gehoopt dat de uitslag historisch zou zijn. Dat is het geworden", zei hij. GroenLinks lijkt met 12 zetels winst de grote winnaar te worden van de verkiezingen.

Klaver vertelde zijn aanhang dat de vele buitenlandse journalisten tijdens de campagne steeds dezelfde vraag hadden: breekt het populisme door? "Nee, nee!", scandeerde de zaal.

Klaver dankte uitgebreid zijn voorgangers bij GroenLinks en zijn vrouw, die hij ook op het podium vroeg. Volgens hem was het een bijzondere campagne. "We hebben meer zetels gewonnen dan we ooit in de Tweede kamer hebben gehad."

Jesse Klaver bedankt zijn vrouw

CDA-lijsttrekker Buma spreekt van een geweldige avond voor zijn partij. "Juich maar even", zei hij tegen zijn aanhangers. "Het CDA hoort vanavond bij de grote winnaars."

Buma herinnerde aan vijf jaar geleden, toen het CDA op een historisch dieptepunt van 13 zetels kwam. "Toen zei ik 'we gaan bouwen, dag na dag, steen voor steen'. Niemand kon dromen dat het resultaat zo mooi zou zijn." Het CDA haalt volgens de exitpoll 19 zetels.

"Heel Nederland heeft een nieuw CDA gezien", zei Buma. "We kunnen versterkt en met nog meer enthousiasme werken aan onze politiek voor alle Nederlanders."

CDA-leider Buma tijdens de verkiezingsavond

Pechtold

D66-lijsttrekker Pechtold vindt de verkiezingsuitslag een fantastisch resultaat. Hij noemde D66 "nu de grootste progressieve partij van Nederland in de Tweede Kamer". Volgens hem heeft D66 de overwinning geboekt met een eigen, constructief geluid. Hij voegde eraan toe dat hij ook de komende tijd een constructief progressieve politiek zal voeren.

Pechtold zei ook dat het populistische geluid in Nederland is gestopt.

Segers is dankbaar

Gert-Jan Segers, de lijsttrekker van de ChristenUnie is dankbaar voor de extra zetel die zijn partij lijkt te winnen. "We zijn vooral opgekomen voor de schepping, ouderen en de vrijheid. Dat dit is beloond, is fantastisch."

De ChristenUnie gaat volgens de exitpoll van vijf naar zes zetels. Door de versplintering zou de partij een belangrijke rol kunnen gaan spelen bij de vorming van een nieuwe regering. Maar Segers blijft voorzichtig. Hij wil eerst de echte uitslag afwachten.

"We dromen ervan om het verschil te maken. Maar het is voor ons een belangrijk punt dat ouderen waardig oud kunnen worden, we willen geen pil, maar goede zorg en aandacht. Dat is wie wij zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl