Rutte en Klaver in debat
NOS NieuwsAangepast

Dit zijn dé fragmenten uit het NOS-slotdebat

"Een mooi en gelijkwaardig debat." Zo typeert politiek verslaggever Ron Fresen het slotdebat bij de NOS van afgelopen avond. Het debat in het gebouw van de Tweede Kamer was het sluitstuk van de verkiezingscampagne. "En niemand is door het ijs gezakt", zegt Fresen.

In het debat, dat ruim anderhalf uur duurde, debatteerden de lijsttrekkers van de acht grootste partijen met elkaar. Vijf lijsttrekkers van kleinere partijen kregen daarvoor in gesprekken de ruimte om hun standpunten toe te lichten. Dit zijn de opvallendste momenten op een rij.

Asscher fel tegen Wilders

PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher debatteerde met PVV-leider Geert Wilders over de stelling dat Nederland "van ons allemaal is". Asscher verhief duidelijk zijn stem tegen Wilders: "Iedereen die door u beschimpt wordt, heeft meer fatsoen in zijn pink dan u in uw hele fractie!" Wilders verweet Asscher op zijn beurt dat de PvdA veel te ruimhartig is geweest voor allochtonen.

Clash tussen Asscher en Wilders

Klaver en Rutte botsen over Turkije-deal

GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver vindt het het "van cynisme getuigen" dat VVD-lijsttrekker en premier Mark Rutte trots is op de deal die is gesloten met Turkije om de vluchtelingencrisis op te lossen. "Voor 3 miljard euro hebben we onze verantwoordelijkheid afgeschoven", zei Klaver tegen hem. Rutte vindt dat GroenLinks veel te ruimhartig is voor vreemdelingen. "Met het beleid van uw partij zitten we met tienduizenden extra asielzoekers (...) Zulke grote aantallen kan de Nederlandse samenleving niet aan."

Klaver (GL) en Rutte (VVD) oneens over Turkije-deal

Pechtold tegen Buma: u radicaliseert!

D66-leider Alexander Pechtold vindt dat CDA-lijsttrekker Sybrand Buma doorslaat in zijn campagneretoriek. In hun een-op-een-debat over de veiligheid verwees Pechtold naar Buma's plan om dubbele paspoorten af te schaffen en kinderen verplicht het Wilhelmus te laten zingen. "Er radicaliseert veel in Nederland, maar de laatste dagen is dat vooral Buma", zei de D66-leider. Buma verdedigde zijn plannen. "Ik wil dat mensen die zich niet aan de Nederlandse normen en waarden houden, kunnen worden uitgezet."

Pechtold vindt dat Buma radicaliseert

Botsing Roemer en Asscher over de zorg

SP-leider Emile Roemer verweet PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher in een debat over de zorg dat daar een kaalslag heeft plaatsgevonden. Volgens hem heeft Asscher zich voor het karretje van de VVD gespannen. Asscher reageert fel op Roemers verwijt. "U bent een soort Johan Derksen", zegt hij tegen zijn opponent. "Soms grappig, vaak mopperig, maar altijd vanaf de tribune. Ik sta in dat veld. Kom erbij, dan bereiken we veel meer."

Felle woordenwisseling Roemer en Asscher over zorg

Klimaat kwam aan bod bij Segers en Rutte

ChristenUnie-lijsttrekker Gert-Jan Segers en VVD-lijsttrekker Mark Rutte gingen in debat over de energietransitie. "We moeten binnen één generatie niet langer afhankelijk zijn van gas en olie", was de stelling die Segers had aangedragen. Volgens hem kijkt het bedrijfsleven naar de politiek. Rutte reageerde handig op dat voorzetje, maar werd ook serieus: volgens hem kosten extra maatregelen gezinnen veel geld. "En dat is niet nodig", zei hij.

Segers (CU) en Rutte (VVD) over klimaatverandering

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl