Kramp-Karrenbauer met bondskanselier Merkel op een CDU-partijbijeenkomst
NOS NieuwsAangepast

Duitse deelstaat verbiedt Turkse campagnes

De Duitse deelstaat Saarland verbiedt politieke campagnes door buitenlandse politici. Het besluit is een reactie op de campagne van Turkse politici in Europese landen voor een referendum om de president meer macht te geven. Saarland wil niet wachten op een besluit van de federale overheid of de Europese Unie. Het is de eerste deelstaat die een dergelijke beslissing neemt.

Geplande campagnebijeenkomsten van Turkse ministers werden door lokale autoriteiten verboden in Nederland, Duitsland en Denemarken en leidden tot een politieke rel tussen Ankara en Europese landen.

"Er is in Duitsland geen plaats voor een interne Turkse strijd. Verkiezingsbijeenkomsten die de openbare orde en veiligheid in gevaar kunnen brengen, moeten we niet toestaan", schrijft deelstaatpremier Annegret Kramp-Karrenbauer in een verklaring.

Signaal

Volgens haar mogen alle zestien Duitse deelstaten politieke activiteiten verbieden als die het vreedzaam samenleven van Duitsers en buitenlanders in de weg staan. "Onze liberale democratie is geen plek om stemmen te werven voor ondemocratische doeleinden", aldus Kramp-Karrenbauer.

Ze veroordeelt in de verklaring ook de retoriek van de Turkse president Erdogan. "De stemming die wordt opgeroepen door nazi-vergelijkingen en beledigingen mag niet escaleren", zegt ze.

Ze wil met het besluit naar eigen zeggen een helder en eenduidig signaal afgeven, ook voor de hele Europese Unie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl