Albert Heringa bij zijn rechtzaak in 2013 ANP

Zaak van man die moeder hielp met sterven moet over

tijd van publicatie Aangepast

De rechtszaak tegen een man die zijn 99-jarige moeder hielp met sterven moet over. De Hoge Raad vindt dat er te lichtvaardig is geoordeeld dat er sprake was van een noodtoestand.

Albert Heringa werd in 2015 ontslagen van rechtsvervolging. Volgens het gerechtshof in Arnhem was er geen strafbaar feit gepleegd. Er zou sprake zijn geweest van een noodsituatie, omdat de moeder van Heringa de spullen om zelf een einde aan haar leven te maken al in huis had gehaald.

De Hoge Raad vindt dus dat te makkelijk is besloten dat er sprake was van een noodtoestand en wil dat er nog eens naar wordt gekeken. Volgens de Hoge Raad mag iemand die geen arts is alleen bij hoge uitzondering stervenshulp geven. De zaak moet nu in z'n geheel over.

Door de rechtbank in Zutphen werd Heringa eerder veroordeeld, maar kreeg hij geen straf opgelegd. Beide partijen gingen toen in beroep. Na het ontslag van rechtsvervolging aan het gerechtshof ging het Openbaar Ministerie in cassatie. 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Zaak Heringa moet over

STER reclame