Albert Heringa bij zijn rechtszaak in 2013
NOS Nieuws

Zoon die moeder (99) hielp te sterven wordt niet langer vervolgd

Het gerechtshof in Arnhem heeft een man die zijn hoogbejaarde moeder hielp een eind aan haar leven te maken ontslagen van rechtsvervolging. Albert Heringa heeft geen strafbaar feit gepleegd "gezien de zeer bijzondere omstandigheden die zich in dit specifieke geval hebben voorgedaan", stelt het hof.

Hij hof vindt dat Heringa terecht een beroep heeft gedaan op de noodtoestand. Hij moest kiezen tussen twee onderling strijdende plichten: enerzijds de plicht om zich aan de wet te houden, die hulp bij zelfdoding verbiedt; anderzijds de morele plicht om zijn moeder te helpen om een pijnloze, vredige en waardige dood te krijgen. Hij heeft voor dit laatste gekozen en volgens het hof heeft hij daarbij zeer zorgvuldig en transparant gehandeld.

Heringa gaf zijn moeder in 2008 pillen waarmee ze haar leven vrijwillig beëindigde. De vrouw vond haar leven voltooid en wilde sterven, maar ze was niet ziek.

Veroordeeld zonder straf

Twee jaar geleden werd Heringa door de rechtbank in Zutphen in deze zaak veroordeeld. Maar de rechter legde hem geen straf op, omdat hij "uit naastenliefde" had gehandeld.

Zowel Heringa als het OM ging in beroep. Heringa, omdat hij zijn veroordeling onterecht vond, en het OM omdat de man niet was bestraft.

Vorige maand eiste het OM voor het hof opnieuw drie maanden voorwaardelijk met een proeftijd van een jaar.

Vrijspraak voor zoon die moeder (99) hielp sterven

Maar het hof zei vandaag dat Heringa de doodswens van zijn moeder goed had onderkend. Toen hij destijds merkte dat zijn moeder medicijnen spaarde, besloot Heringa haar te helpen bij de levensbeëindiging.

In 2010 vertelde hij in een uitzending van Netwerk hoe dat in zijn werk was gegaan. Hij had er ook beeldmateriaal van gemaakt om een proefproces uit te lokken.

Onrealistisch

Het hof oordeelde het onrealistisch dat Heringa destijds een arts had kunnen vinden die bereid was geweest euthanasie te plegen. Toen was dat vrijwel onmogelijk, in 2015 zou hij wel een bereidwillige arts hebben gevonden, zei de rechter.

Dankzij de filmbeelden van Heringa kon vastgesteld worden dat de hulp bij zelfdoding zorgvuldig was, luidde het oordeel van de rechter.

Het OM overweegt tegen de uitspraak van het hof in cassatie te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl