Een poster van de Turkse president Erdogan in Istanbul
NOS NieuwsAangepast

Erdogan geeft stemadvies en beschuldigt Nederland van massamoord

De Turkse president Erdogan roept Turken die in het buitenland wonen op om vooral niet op partijen te stemmen die "Turkije als vijand zien". In een tv-interview spreekt hij zich uit over de verkiezingen in onder meer Nederland en Duitsland. Op een persconferentie zei Erdogan verder dat Nederland in Srebrenica in 1995 een massamoord heeft gepleegd.

Turkije kent de Nederlanders van de slachting in Srebrenica.

President Erdogan

In zijn oproep aan Turken in Nederland sprak hij specifiek over twee kandidaten, zonder hun namen te noemen. "De ene kandidaat is een racist die in de peilingen voor staat. Dan is er de partij die nu regeert", zegt Erdogan. Hij richtte zich vervolgens tot "alle buitenlanders daar, moslims en Turken". "Als jullie gaan stemmen: stem zeker niet op deze twee." Met zijn opmerking doelt Erdogan op Rutte (VVD) en Wilders (PVV).

Erdogan geeft stemadvies aan Turken in het buitenland

Eerder vanochtend zei Erdogan dat partijen die voor een nee-stem zijn bij het referendum over zijn machtsuitbreiding, geen steun moeten krijgen.

De Turkse president zei verder dat Europa moeilijk doet, omdat landen in Europa het niet kunnen hebben dat Turkije machtiger wordt. Het is niet voor het eerst dat Erdogan zich verzet tegen wat hij ziet als de anti-Turkijepolitiek in Europa, maar tot nu richtte hij zich niet zo expliciet op het electoraat.

Erdogan zei verder op een persconferentie dat Nederland in 1995 een slachting heeft aangericht in Bosnië. "We kennen ze van de slachting van Srebrenica. We kennen hun verdorven karakter van de manier waarop ze er 8000 Bosniërs afmaakten."

De duizenden jongens en mannen in de moslimenclave werden vermoord door de Bosnische Serviërs.

'Nederlanders maakten 8000 Bosniërs af'

De Turkse president ging ook specifiek in op de gebeurtenissen van zaterdagavond en de nacht naar zondag in Rotterdam. Hij zei met een van de Turkse demonstranten te hebben gebeld, die gewond raakte bij de ongeregeldheden. De man werd door een hond in zijn been gebeten en kan volgens Erdogan daardoor drie maanden niet werken. Hij noemde dat schandalig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl