Het slotdebat bij de NOS in 2012
NOS NieuwsAangepast

Laatste kans voor lijsttrekkers om stemmen te winnen: het slotdebat

De lijsttrekkers van de politieke partijen hebben vanavond nog één keer de kans om grote groepen kiezers te bereiken. Traditiegetrouw organiseert de NOS aan de vooravond van de verkiezingen het slotdebat.

Er zijn dertien lijsttrekkers bij het debat, dat gehouden wordt in de Statenpassage van het Tweede Kamergebouw. Debatleider is Rob Trip. Wie met wie in debat gaat, is anderhalve maand geleden bepaald door middel van loting. Daarbij waren de campagneleiders van de verschillende partijen aanwezig.

De loting in de studio van de NOS in Den Haag

De lijsttrekkers van de acht grootste partijen gaan in tweetallen met elkaar in debat. Iedereen heeft de gelegenheid gekregen een stelling in te dienen over een zelfgekozen onderwerp. Daar is deze lijst uitgekomen:

De debatten:

Lijsttrekker ALijsttrekker BOnderwerp
Jesse Klaver (GroenLinks)Sybrand Buma (CDA)Inkomensverschillen
Alexander Pechtold (D66)Emile Roemer (SP)Europa
Gert-Jan Segers (CU)Mark Rutte (VVD)Energie
Lodewijk Asscher (PvdA)Geert Wilders (PVV)Integratie
Sybrand Buma (CDA)Alexander Pechtold (D66)Veiligheid
Emile Roemer (SP)Lodewijk Asscher (PvdA)Zorg
Mark Rutte (VVD)Jesse Klaver (GroenLinks)Vluchtelingen
Geert Wilders (PVV)Gert-Jan Segers (CU)Islam

Iedere lijsttrekker mag zijn stelling kort toelichten, gevolgd door een korte reactie van de tegenstander. Daarna gaan ze een-op-een in debat.

Kleinere partijen

Aan het begin van de uitzending komen zes kleinere partijen aan bod. SGP (Kees van der Staaij), 50Plus (Henk Krol) en Nieuwe Wegen (Jacques Monasch) debatteren over de thema's hulp bij zelfdoding, de koopkracht van ouderen en immigratie.

De Partij voor de Dieren (Marianne Thieme) en VNL (Jan Roos) kruisen de degens over de aanpak van racisme en discriminatie, de Nederlandse identiteit en het klimaat.

Het slotdebat op NPO 1 begint rond 20.30 uur, na het Acht Uur Journaal. Het is ook te volgen via deze site, NPO Politiek, Facebook en YouTube. Kijkers in het buitenland kunnen afstemmen op BVN-tv.

Zaterdag zond de NOS een terugblik uit op 50 jaar tv-debatten, met daarin onder meer aandacht voor de do's-and-don'ts voor de deelnemers:

De do's en don'ts van het politieke tv-debat

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl