Vanmiddag kennen we de verkiezingsuitslag...volgens de scholieren
Hoe zou de Tweede Kamer eruitzien als scholieren het voor het zeggen hebben? Een kwart miljoen kinderen en jongeren die te jong zijn om 15 maart te mogen stemmen, hebben de afgelopen dagen toch een stem gekregen middels de Scholierenverkiezingen. Later vanmiddag wordt de uitslag van deze landelijke scholierenstemgang bekendgemaakt.
Tot vandaag konden scholen een eigen verkiezing organiseren. Zowel middelbare scholen (250.000 leerlingen) als basisscholen (13.000 leerlingen) deden mee. Het gaat om zo'n 470 scholen uit alle delen van het land.
Graadmeter
De scholierenverkiezingen worden sinds 1963 georganiseerd. Ze blijken voor sommige partijen een redelijke graadmeter voor de landelijke verkiezingen. Vooral de winst van de PVV was bij de vorige Scholierenverkiezingen vrijwel gelijk aan de winst die de PVV bij de Tweede Kamerverkiezingen kreeg.
De totale uitslag zat ook dicht bij de 'echte' uitslag. Bij de vorige Scholierenverkiezingen voor de Tweede Kamer in 2012 werd de VVD de grootste op de basisschool, gevolgd door de PvdA en de PVV. Op de middelbare school won de PvdA, maar op de voet gevolgd door de VVD, en daarachter de PVV. Bij de 'echte' verkiezingen won de VVD, gevolgd door de PvdA en de PVV.
Maar er zijn ook verschillen tussen scholieren en volwassenen. Bij scholieren scoren de VVD en GroenLinks hoger en het CDA juist structureel lager dan bij volwassenen. De PVV scoort structureel hoog onder jongeren.
De uitslag van deze verkiezingen wordt vanmiddag in Den Haag bekendgemaakt en besproken met kandidaat-Tweede Kamerleden van diverse partijen.