PvdA'ers flyeren in de wijk Bloemhof in Rotterdam
NOS NieuwsAangepast

Wantrouwen en eigen problemen, in Bloemhof gaan ze écht niet stemmen

In de Rotterdamse wijk Bloemhof houden ze niet zo van stemmen. Slechts een op de drie kiesgerechtigden van de vooroorlogse wijk in stadsdeel Feijenoord ging stemmen bij de vorige verkiezingen. Stembureau 353 in een gymzaal aan de Heer Danielstraat spande de kroon: daar was de opkomst nog geen 10 procent. En dus doen politieke partijen een ultieme poging om de buurtbewoners naar de stembus te krijgen.

"Dames en heren, we zijn in Bloemhof vandaag", zegt PvdA'er Kevin van Eikeren tegen het team waarmee hij de wijk in gaat. "De stemopkomst is hier laag, maar wij scoren altijd goed. Dat komt omdat we ons hard hebben gemaakt voor deze wijk." Het devies is volgens hem dan ook: langs de deuren en vertellen wat de PvdA de afgelopen jaren heeft gedaan voor Bloemhof.

Redenen waarom mensen niet stemmen

Van Eikeren weet wel waarom mensen in de wijk niet happig zijn op het stemmen. "Mensen zijn hier bezig met morgen en niet met de lange termijn", zegt hij. "Er is veel armoede. Mensen zijn bezig met overleven en niet met verkiezingsprogramma's. Daarom gaan we deur naar deur om mensen naar de stembus te halen."

Een SP'er die ook in de wijk is, kan dat beamen: "Mensen zijn bezig met allerlei soorten problemen. Zoals schulden. Den Haag en de politiek is dan ver weg."

'Politiek is een vies spelletje'

Een buurtbewoner heeft een andere verklaring. "U hoort aan mij dat ik geen geboren Nederlander ben", zegt hij. "Ik heb mijn best gedaan om te integreren en de taal te leren. Maar ik denk dat veel mensen blijven hangen in hun eigen land met hun idealen en cultuur." Dat kan volgens hem de reden zijn dat mensen niet gaan stemmen. "En ik denk dat het een grote rol speelt dat mensen hier soms komen om te profiteren en niet om mee te denken."

Mensen houden zich vooral bezig met werken, thuis en de kinderen. Wat er verder gebeurt boeit ze niet.

Buurtbewoner Bloemhof

Een andere bewoner zegt dat hij politici wantrouwt, omdat ze toch nooit beloftes nakomen. "Politiek is een vies spelletje, als je het aan mij vraagt. En mensen houden zich niet bezig met de politiek. Vraag hier maar eens wie de minister van Defensie is, dat weten mensen niet. Mensen houden zich vooral bezig met werken, thuis en de kinderen. Wat er verder gebeurt boeit ze niet."

De 79-jarige Daan woont al meer dan 50 jaar in de wijk. "Er wonen hier veel buitenlanders. Die zeggen: we hebben onze uitkering en voor de rest bekijken ze het maar", zegt hij in het wijkcentrum van Bloemhof. "Het enige wat je hoort is: ik spaar om terug te gaan naar m'n eigen land. Van politiek weten ze heel weinig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl