Nicola Sturgeon EPA

De Schotse premier Nicola Sturgeon heeft een tweede referendum aangekondigd over de onafhankelijkheid van Schotland. In Edinburgh zei ze dat ze het parlement volgende week toestemming zal vragen om het referendum uit te schrijven.

Als het aan Sturgeon ligt, zal het referendum worden gehouden tussen het najaar van 2018 en het voorjaar van 2019.

Sturgeon zei dat zij te maken heeft met een heel andere situatie dan in 2014, toen het referendum over onafhankelijkheid het niet haalde. De grote verandering is dat het Verenigd Koninkrijk nu op weg is naar een brexit, waar de meerderheid van de Schotse bevolking tegen is.

Schotland wil onafhankelijkheidsreferendum

De premier zei dat de economische belangen van Schotland geschaad zullen worden door de aankondiging van premier May dat ze aanstuurt op een harde brexit. Dat betekent dat het land uit de interne Europese markt stapt.

Het is geen optie de zaken nu af te wachten, zei Sturgeon. Ze liet er ook geen twijfel over bestaan dat Schotland het recht heeft opnieuw een referendum aan te vragen. De regering in Londen heeft gezegd dat er geen ruimte is voor een nieuw referendum.

Volgens Sturgeon wordt de Schotse stem niet gehoord in Londen. De vooruitzichten wat dat betreft zijn somber, gezien de ineenstorting van de Labour Partij, zei Sturgeon. Het is volgens haar goed mogelijk dat de Conservatieven tot 2030 aan de macht zijn en dat de Schotse belangen jarenlang genegeerd zullen worden.

Reactie May

De Britse premier May zei in een eerste reactie dat een nieuw Schots referendum over onafhankelijkheid alleen maar tot tweedracht zal leiden. Bovendien zal economische onzekerheid op het slechtst mogelijke moment ontstaan, verklaarde May met een verwijzing naar de brexit.

May zei ook dat opiniepeilingen laten zien dat de meeste Schotten tegen onafhankelijkheid zijn.

STER reclame