Sjinkie Knegt
NOS SchaatsenAangepast

Knegt: dit is echt, echt, echt heel gaaf

Het moest in Ahoy het toernooi van Sjinkie Knegt worden. En dat werd het ook. De overall-wereldtitel bij de KPN WK shorttrack ging net aan zijn neus voorbij, maar met zijn weergaloze optreden tijdens de gouden aflossing trok 'de Schicht uit Bantega' toch alle aandacht naar zich toe.

"Dit was echt geweldig", reageerde Knegt nadat hij samen met Daan Breeuwsma, Itzhak de Laat en Dennis Visser de wereldtitel had binnengehaald. "In het begin ging het bij mij niet helemaal vlekkeloos, maar ik voelde het vertrouwen en dacht: we gaan het afmaken met z'n allen."

Sublieme Knegt spoelt kater weg met goud op aflossing

Voor Knegt was het een dag met gemengde gevoelens. Op de 1.000 meter werd hij, als klassementsleider, al in de kwartfinales uitgeschakeld. "Ik had gewoon beter moeten presteren op de 1.000 meter. Dat heb ik alleen maar aan mezelf te wijten."

De individuele wereldtitel was vervolgens heel ver weg, maar kwam toch nog dichtbij. Knegt won de superfinale, maar moest constateren dat dat net niet genoeg was voor de overall-zege. Hij moest genoegen nemen met zilver. En daarna moest de knop weer heel snel om voor de aflossing.

Knegt wint superfinale, wereldtitel voor Seo

Bondscoach Jeroen Otter sprak zaterdag al van "het Sjinkie Knegt Alzheimer-effect": de gave van Knegt om teleurstellingen meteen te vergeten en weer fris aan de start te staan voor het volgende nummer.

"Je gaat in de superfinale 27 rondes lang voor de wereldtitel en dat lukt dan net niet", analyseerde Knegt. "Dat is jammer. Je bent kapot en dan moet je omschakelen. Even in de kleedkamer zitten, beentjes uitfietsen, zorgen dat je materiaal weer in orde is en gewoon de knop om en weer gaan."

Knegt loodst mannen naar goud op aflossing

En hij ging. Cruciaal voor het goud was een fenomenale inhaalactie van Knegt in zijn voorlaatste beurt. "Het was shorttrack op z'n allerbest", sprak teamgenoot Itzhak de Laat vol bewondering. "Opeens van vier naar één, het is gewoon insane."

Volgens bondscoach Otter was die ene magistrale actie een uitvloeisel van de mislukte 1.000 meter eerder op de dag. "Sjinkie trapte hem zo idioot hard door. Al zijn frustratie van die gemiste 1.000 meter kwam er in één keer uit."

Otter: Knegt ging idioot hard, geen schuld Ter Mors

En zo kon Knegt de kater van het allroundtoernooi wegspoelen met goud op de aflossing. "De relay winnen met z'n vieren, hier in zo'n stadion met zoveel lawaai. Dat is echt, echt, echt heel gaaf."

De WK shorttrack in Rotterdam op muziek

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl