De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu
NOS NieuwsAangepast

Turkse minister Cavusoglu wel welkom in Franse stad Metz

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu spreekt vanmiddag enkele honderden Turken toe in de Franse stad Metz. Gisteren wilde Cavusoglu nog in Rotterdam spreken, maar Nederland trok de landingsrechten voor zijn vliegtuig in.

Frankrijk heeft geen bezwaren tegen de komst van de Turkse minister. "De Fransen zeggen dat er vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vergadering is", zegt correspondent Frank Renout. "Uiteraard wordt wel toezicht op de openbare orde gehouden."

Geruisloos

Volgens Renout gaat het bezoek van Cavusoglu redelijk geruisloos. "Er zijn nu wel wat politici die aangeven tegen het bezoek te zijn, maar dat zijn vooral extreem-rechtse en extreem-linkse politici." Grote ongeregeldheden worden niet verwacht. Wel wordt rekening gehouden met een demonstratie van Koerden.

De bijeenkomst in Metz wordt georganiseerd door lokale Turkse organisaties. Cavusoglu gaat naar verwachting Turkse Fransen oproepen om 'ja' te stemmen bij het Turkse referendum in april over het wijzigen van de grondwet. Daardoor krijgt president Erdogan meer macht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl