Minister Cavusoglu op de persconferentie op Ataturk Airport in Istanbul
NOS NieuwsAangepast

Cavusoglu: weren Turkse ministers ronduit schandalig

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu heeft harde kritiek op het Nederlandse besluit om campagnebijeenkomsten met Turkse bewindslieden te weren. "Dit is ronduit schandalig en onacceptabel", zei hij op een persconferentie. Hij dreigt dat het intrekken van de landingsrechten van zijn vliegtuig niet zonder gevolgen blijft.

Cavusoglu heeft geen begrip voor de veiligheidsredenen die de Nederlandse regering noemt als reden voor het verbod om te landen. "Veiligheidsoverwegingen? Dus ik ben een terrorist?", vroeg hij.

Cavusoglu waarschuwde dat Nederland de reactie zal krijgen die het verdient. "We hebben ook veel steunbetuigingen gekregen van Nederlanders die het niet eens zijn met het racistische en fascistische beleid van hun regering."

Cavusoglu blijft erbij: het is fascisme

Tweede Kamerverkiezingen

De Turkse minister ging ook in ook op de reactie van Geert Wilders op het landingsverbod. Hij suggereerde dat de PVV-leider bij het besluit betrokken is. Ook zei Cavusoglu weinig verschil te zien tussen de Nederlandse regering en Wilders. Vooruitlopend op de Tweede Kamerverkiezingen richtte hij zich tot de achterban van Wilders: "Het maakt niet uit op wie je gaat stemmen, want ze hebben allemaal dezelfde mentaliteit."

Op de persconferentie werd gerefereerd aan het bezoek van Wilders aan Groot-Brittannië in 2009. Destijds werd de PVV-leider de toegang ontzegd door de Britse regering. De verontwaardiging van Nederlandse kant daarover vindt Cavusoglu niet te rijmen met de weigering van de Turkse bewindslieden.

Veranderd

Verder is er een gesprek geweest met minister Koenders van Buitenlandse Zaken. Cavusolgu heeft naar eigen zeggen voorgesteld om pas na de verkiezingen van 15 maart in Nederland campagne te voeren voor het Turkse referendum. Daarop zou Koenders tegen hem gezegd hebben dat hij dat liever niet had.

Cavusoglu vroeg zich af wat er veranderd is in Nederland waardoor Turkse bewindslieden niet meer welkom zijn. Bij eerdere campagnes konden leden van de Turkse regering volgens hem zonder problemen spreken op bijeenkomsten in Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl