D66-lijsttrekker Pechtold (l) en VVD-lijsttrekker Rutte tijdens het Carré/debat van RTL.
NOS NieuwsAangepast

Pechtold kritisch over 'voltooid leven'-uitspraken Rutte

D66-lijsttrekker Pechtold is niet te spreken over de uitspraken van premier Rutte over 'voltooid leven'. Rutte zei in het Nederlands Dagblad dat hij het niet ziet gebeuren dat het nieuwe kabinet dit in de wet gaat regelen. Hooguit verwacht Rutte de komende vier jaar een maatschappelijke discussie.

"Je laat dan vier jaar mensen in de kou staan", zegt Pechtold in het NOS Radio 1 Journaal. "Ik verwacht dat niet van een premier." Volgens Pechtold zijn er nu al veel ouderen die klaar zijn met het leven, maar van wie de stervenswens niet binnen de regels van de euthanasiewet vallen. En is er een meerderheid in de samenleving die het geregeld wil hebben, aldus Pechtold.

Christelijke krant

"Rutte deed zijn uitspraken in een christelijke krant", zegt Pechtold. "Hij geeft de christelijke partijen hiermee het signaal: ik steun jullie om dit dadelijk, bij de vorming van een nieuw kabinet, te blokkeren."

Hij vraagt zich af waarom Rutte dan wel onlangs zijn handtekening heeft gezet onder een kabinetsbrief waarin wordt aangekondigd dat euthanasie bij voltooid leven in de wet zal komen.

Inmiddels heeft Rutte kort op Twitter gereageerd:

Wat D66 betreft wordt 'voltooid leven' geen onderwerp van de onderhandelingen over een nieuw regeerakkoord, waar Kamerleden zich vervolgens aan moeten houden. "Hier moeten de nieuwe Kamerleden in alle vrijheid een afweging over kunnen maken."

Pechtold vindt dit eigenlijk geen onderwerp voor in een verkiezingscampagne. "Wij hebben het expres ruim voor de campagne over ons wetsvoorstel gehad, Rutte gaat er nu een campagnethema van maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl