NOS NieuwsAangepast

Rechter: geen uitstel voor stempassen buitenland

De rechtbank in Den Haag wil de deadline voor het binnenkomen van stempassen die per post worden verstuurd, niet oprekken. Eelco Keij, kandidaat-Kamerlid voor D66, had de rechter hier in kort geding om gevraagd. Aangezien er gevraagd was om een snelle uitspraak, volgt de motivering van de rechter voor de afwijzing op een later moment.

Keij eiste dat alle stembiljetten met een poststempel van 15 maart, van Nederlanders die in het buitenland wonen, worden meegeteld voor de Kamerverkiezingen. De regel voor de stempassen die per post worden verstuurd, is dat ze om 15.00 uur binnen moeten zijn. Alles wat later arriveert, wordt niet meegeteld.

Te laat

Keij vroeg om uitstel omdat naar zijn zeggen veel Nederlanders in het buitenland nog geen stempas hebben ontvangen. Volgens Keij wordt door de uitspraak "een groot aantal Nederlanders in het buitenland nu effectief het kiesrecht ontzegd". Keij verwijt de overheid later dan beloofd en zonder aanwijsbare reden de stempapieren te hebben gestuurd. Hij zegt op zijn website ruim 1100 meldingen met klachten over de vertraging te hebben ontvangen.

De gemeente Den Haag, van waaruit het stemproces voor Nederlanders in het buitenland wordt gecoördineerd, laat weten dat alle stempassen zijn verstuurd. Stemmen per post "blijft een lastige operatie", erkent de woordvoerder van de verantwoordelijke afdeling. Hij heeft nog geen zicht op hoeveel kiezers hun stem per post al hebben uitgebracht.

Expats kunnen hun stempas sturen naar 23 zogenoemde briefstembureaus in Nederlandse ambassades en consulaten en in de gemeente Den Haag. Vanuit die stad wordt het stemproces voor Nederlanders in het buitenland gecoördineerd. Zo'n 77.000 expats hebben zich als kiezer geregistreerd, aanzienlijk meer dan de 48.300 geregistreerden van vier jaar geleden. Volgens de Kiesraad waren de stemmen uit het buitenland in 2012 goed voor een halve Kamerzetel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl