NOS NieuwsAangepast

D66 spant kort geding aan om stempassen buitenland

Kandidaat-Kamerlid Eelco Keij spant een kort geding aan tegen de Staat der Nederlanden. Hij eist dat alle stembiljetten die een poststempel hebben van 15 maart (de dag van de verkiezingen) worden geaccepteerd. Keij doet dit omdat veel mensen in het buitenland hun stempas nog niet ontvangen hebben, met als mogelijk gevolg dat hun stem straks niet geldig is.

Eerder stelde D66 al schriftelijke vragen aan de gemeenteraad van Den Haag, de stad die belast is met de coördinatie van het stemproces voor Nederlanders over de grens. De stemmen moeten op 15 maart voor 15 uur binnen zijn op een briefstembureau in het buitenland of in Den Haag.

Briefstembureaus kunnen zijn de ambassade, een consulaat of de gemeente Den Haag. Keij zei in het NOS Radio 1 journaal dat het "op grote schaal fout gaat". Hij heeft al honderden mails met klachten.

"De stempassen worden via lokale posterijen verstuurd maar ik krijg berichten dat het in Amerika, Ecuador en zelfs in Madrid fout gaat", aldus het kandidaat-Kamerlid dat op plek 39 van de lijst van D66 staat. Hij woonde zelf ook in het buitenland.

"Stemmen is een van de fundamentele mensenrechten. Vandaar dat wij het via een kort geding willen regelen dat alle stembiljetten die een poststempel van 15 maart hebben ook geldig zijn."

Ook onze correspondenten merken dat het best een gedoe is om vanuit het buitenland te stemmen:

Stemmen in het buitenland 'het is erop of eronder'

Een woordvoerder van minister Plasterk laat weten dat de Kieswet stelt dat stempapieren van kiezers in het buitenland uiterlijk 15 maart om 15.00 uur op het briefstembureau moeten zijn. "De taak uitvoering kiezers is wettelijk opgedragen aan de gemeente Den Haag."

"Het is een enorme operatie, waar we middenin zitten", zegt een woordvoerder van Den Haag. In februari bleek dat ruim 70.000 mensen zich hadden aangemeld om hun stem uit de brengen tijdens de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen.

"We zijn aangenaam verrast, want het is natuurlijk mooi dat zo veel mensen willen gaan stemmen. Maar het zijn er wel veel meer dan in 2012", zegt de woordvoerder. Toen liet een kleine 50.000 Nederlanders zich als kiezer in het buitenland registreren.

Geen garantie

De capaciteit van de unit is groter dan vier jaar geleden en dat er ook in het weekend wordt doorgewerkt om alle stempassen op tijd te verwerken.

De absolute garantie dat ieders stem op tijd binnen is, is volgens de woordvoerder niet te geven. "We zijn afhankelijk van heel veel partijen, zoals de verschillende internationale postbedrijven."

Intussen gaat mijn recht om te stemmen mooi in rook op.

Robert Verkooijen, woont in Thailand

Robert Verkooijen woont in Thailand. Hij heeft zijn stempas ook nog niet ontvangen, terwijl hij eerder per email te horen kreeg dat het begin februari met de post zou worden verstuurd. "Ze zijn nu nog bezig met versturen", zegt Verkooijen tegen de NOS. "Dan moet je niet de internationale postbedrijven de schuld geven."

De Nederlander snapt niet dat er niet via internet gestemd kan worden. "Veiligheid? Onzin! Belasting, overheid, gemeenten, pensioenen: het gaat allemaal via het internet. En daar lukt het wel. Intussen gaat mijn recht om te stemmen mooi in rook op."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl