Advocaat Joris van Benthem (r) en Michiel Kramer in 2015
NOS VoetbalAangepast

Daar is-ie weer: Feyenoords wonderadvocaat Van Benthem

Als bij Feyenoord de juridische nood hoog is, dan is de redding doorgaans nabij. Huisadvocaat Joris van Benthem heeft de afgelopen jaren bij de Rotterdamse club een welhaast legendarische status verworven. En hij mag weer aan de bak.

Vanavond dient in Zeist de arbitragezaak tegen Tonny Vilhena. De 22-jarige middenvelder kreeg, naar aanleiding van zijn vermeende elleboogstoot tegen Spartaan Mathias Pogba, een schikkingsvoorstel van drie wedstrijden schorsing.

En vooral die derde wedstrijd komt op zijn zachtst gezegd niet zo goed uit. Op 2 april speelt Feyenoord namelijk (met een beetje gevoel voor overdrijving) de kampioenswedstrijd tegen Ajax. De afwezigheid van Vilhena op het middenveld zou de Rotterdammers zomaar kunnen opbreken.

Onorthodox

En dus wordt Van Benthem weer in stelling gebracht. De huisadvocaat staat al jarenlang op de loonlijst van Feyenoord, maar liet zich vooral vorig seizoen gelden met een paar onorthodoxe en juridische hoogstandjes.

- Deelde Michiel Kramer een klap uit? Welnee. Met behulp van een bewegingswetenschapper bewees Van Benthem dat het een duw was. Vrijspraak.

- Was een tackle van Rick Karsdorp goed voor twee duels schorsing? Welnee. Beelden van veel ergere tackles werden erbij gehaald. Vrijspraak.

- Verdiende de kopstoot van Eljero Elia een flinke straf? Welja. Maar Van Benthem ontdekte een vormfout in de procedure. Vrijspraak.

Op handen gedragen

En zo verwierf de jurist, die het liefst op de achtergrond zijn werk doet, bij het Rotterdamse legioen een heldenstatus. Hem werd een bijzondere gave toegedicht. Hij werd toegezongen. Er werden zelfs shirts met zijn naam achterop in De Kuip gesignaleerd!

Of Van Benthem vanavond (20.00 uur) opnieuw een konijn uit de hoge hoed kan toveren, is nog maar de vraag. De beelden van de overtreding laten weinig aan de verbeelding over. Maar al kan de wonderadvocaat er maar een wedstrijd schorsing afsnoepen, dan is Rotterdam-Zuid al danig in zijn nopjes.

Advocaat Joris van Benthem (m) bij de KNVB in Zeist

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl