Minister Cavusoglu van Buitenlandse Zaken
NOS NieuwsAangepast

Campagnebijeenkomst Turkse minister Rotterdam gaat niet door

De campagnebijeenkomst van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken in Rotterdam gaat zaterdag niet door. De uitbater van het zalencentrum in Hoogvliet waar de minister zou spreken, heeft zich teruggetrokken. Dat heeft burgemeester Aboutaleb laten weten. De uitbater zelf wil niet reageren.

Als de uitbater zich niet zou hebben teruggetrokken, had Aboutaleb de bijeenkomst zeer waarschijnlijk zelf verboden, zo zegt hij. Hij zou dit hebben gedaan in verband met verwachte problemen met de openbare orde. De burgemeester zal ook niet toestaan dat de bijeenkomst op een andere plek in Rotterdam wordt georganiseerd.

Aboutaleb zegt dat hij erop vertrouwt dat internationale diplomatie haar werk doet en dat minister Cavusoglu zal afzien van het bezoek. Hij heeft naar eigen zeggen geen problemen met Turkse campagnebijeenkomsten, maar noemt het onwenselijk dat leden van de Turkse regering zo'n bijeenkomst in Rotterdam willen bijwonen.

Campagnebijeenkomst Turkse minister gaat niet door

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken wil niet reageren op de afgelasting. Volgens Turkse media heeft minister Koenders vandaag telefonisch contact gehad met zijn Turkse collega Cavusoglu. Buitenlandse Zaken in Den Haag wil daarover alleen kwijt dat "het gesprek met de Turkse autoriteiten gaande is". Eerder liet het kabinet weten dat het niet wil dat de Turkse minister hier campagne komt voeren.

Referendum

Cavusoglu wilde in Rotterdam steun vragen voor een ja-stem in het referendum over de uitbreiding van de macht van president Erdogan. Op de locatie waar de bijeenkomst was gepland, was ruimte voor 500 mensen en op het terrein eromheen voor 9000 mensen.

De Unie van Europese Turkse Democraten (UETD), die verbonden is aan de AK-partij van de Turkse president Erdogan, betreurt dat de bijeenkomst in Hoogvliet niet doorgaat. "We respecteren dit besluit, maar vinden dit niet verenigbaar met de vrijheid van bijeenkomen."

Een woordvoerder van de UETD zei bij Nieuws en Co dat met de afgelasting in Rotterdam niet is uitgesloten dat de bijeenkomst met de minister wordt verplaatst naar een andere plek.

In Duitsland leidden twee vergelijkbare geplande bezoeken van Turkse bewindslieden tot spanningen tussen Turkije en Duitsland. Vanavond spreekt de Turkse oud-minister van Energie Yildiz in Brussel op een campagnebijeenkomst over de grondwetswijziging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl