Kinderarts beboet voor dood van 10-jarig jongetje

tijd van publicatie

Een voormalig kinderarts van het ziekenhuis in Geleen is veroordeeld tot een boete van 2500 euro vanwege nalatigheid. Dat meldt 1Limburg.  

Volgens de rechter is de vrouw nalatig geweest bij de behandeling van een jongen van 10 jaar oud uit het Limburgse Born. Hij overleed bijna vier jaar geleden aan een hersenbloeding. 

Hoofdpijn

Het jongetje werd mei 2013 opgenomen in het ziekenhuis vanwege braken en hevige hoofdpijn. Artsen gingen uit van een migraine-aanval, maar na verloop van tijd werden de symptomen erger. 

De kinderarts kreeg het vermoeden dat er iets anders aan de hand was dan migraine, maar besloot te kiezen voor het maken van een mri-scan de volgende ochtend, in plaats van een onmiddellijke ct-scan. 

Die avond ging het mis en moest de jongen worden gereanimeerd. Een spoedoperatie in het ziekenhuis in Maastricht kon hem niet meer redden. Uit de autopsie bleek dat de jongen drie weken eerder een hersenbloeding had gehad. 

Nalatig

De rechtbank neemt het de arts niet kwalijk dat ze niet dacht aan een hersenbloeding. Zoiets is zeer uitzonderlijk bij een kind van 10. 

De arts wordt wel nalatigheid verweten. Volgens de rechter was er genoeg aanleiding voor een ct-scan, en had de vrouw met al haar ervaring dat ook moeten weten. 

Straf

Het Openbaar Ministerie eiste drie weken geleden een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden en een boete van 5000 euro

De rechtbank vond een voorwaardelijke celstraf niet nodig. Volgens de rechter zal de vrouwelijke arts deze fout niet opnieuw maken. 

Dit is een artikel van

STER reclame