Vluchtelingen komen aan op Kreta
NOS NieuwsAangepast

Europees Hof: visum afgeven aan oorlogsvluchtelingen geen verplichting

Lidstaten van de Europese Unie zijn niet verplicht om een visum af te geven aan vluchtelingen die ernstig gevaar lopen. Dat heeft het Europees Hof van Justitie beslist. De zaak kwam bij het hof terecht nadat de Belgische immigratiedienst een aanvraag van een Syrisch gezin uit Aleppo voor een 'humanitair visum' had geweigerd.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) krijgt met de uitspraak gelijk. Hij had gewaarschuwd: "Het hele asielsysteem komt op de helling als vluchtelingen wereldwijd via Belgische ambassades visa kunnen afdwingen."

De N-VA reageert opgelucht op het arrest van het hof: "Het gezond verstand heeft gezegevierd. Europa is aan een groot onheil, namelijk een oncontroleerbaar nieuw migratiekanaal, ontsnapt."

Advies genegeerd

Het gezin had bij de Belgische ambassade in Libanon een aanvraag gedaan voor een humanitair visum. Eenmaal in België zouden ze dan asiel kunnen aanvragen, wat ze een gevaarlijke bootreis zou besparen.

De zaak werd ook door andere lidstaten nauwlettend gevolgd, waaronder Nederland. Staatssecretaris Dijkhoff zei vorige maand in De Telegraaf dat hij direct zou overleggen met zijn Europese collega's als het hof zou oordelen dat België een humanitair visum moet verstrekken aan oorlogsvluchtelingen die ernstig gevaar lopen. "Iedereen kan dan overal ter wereld asiel aanvragen", zei de staatssecretaris, wat volgens hem zou uitlopen op chaos.

Dijkhoff spreekt in een reactie op Twitter van een "logisch en goed" oordeel. Hij krijgt daarop een bedankje van zijn Belgische ambtgenoot:

Het Europees Hof neemt met zijn oordeel het advies van de advocaat-generaal niet over. De hoogste adviseur van het hof stelde begin vorige maand dat EU-lidstaten aanvragen voor humanitaire visa moeten inwilligen als mensen een reëel risico lopen om te worden gemarteld of onmenselijk te worden behandeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl