Onderzoek op het vliegveld na de moord op Kim Jong-nam
NOS NieuwsAangepast

Maleisië en Noord-Korea 'gijzelen' elkaars burgers

Noord-Korea en Maleisië hebben elkaars burgers verboden om het land te verlaten. Het Noord-Koreaanse bewind besloot gisteravond de grenzen te sluiten voor de Maleisiërs die in het land verblijven, waarschijnlijk zijn dat er elf. Pyongyang wil dat Maleisië eerst de veiligheid garandeert van Noord-Koreaanse diplomaten en burgers die in Maleisië zijn.

Maleisië kwam meteen met een tegenzet en heeft de medewerkers van de Noord-Koreaanse ambassade in Kuala Lumpur en andere Noord-Koreanen in Maleisië verboden om het land te verlaten. De ambassade is door de autoriteiten afgesloten. In Maleisië verblijven zo'n duizend Noord-Koreanen.

Premier Maleisië

Beide landen stuurden al eerder de wederzijdse ambassadeurs naar huis.

De Maleisische premier Najib Razak heeft woedend gereageerd op de "afschuwwekkende maatregel" van Noord-Korea, die "indruist tegen het internationale recht en de diplomatieke mores". Hij heeft het regime opgeroepen om alle Maleisiërs direct te laten vertrekken om verdere escalatie te voorkomen.

Zenuwgas

De ruzie tussen beide landen komt in de nasleep van de moord op een halfbroer van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un in Maleisië. Die werd op het vliegveld van Kuala Lumpur om het leven gebracht door twee vrouwen die het zenuwgas VX in zijn gezicht smeerden.

Noord-Korea wordt ervan verdacht achter de aanslag te zitten op Kim Jong-nam, die in onmin leefde met zijn halfbroer. Maar het regime in Pyongyang ontkent dat stellig en beweert dat het onderzoek naar de moord volstrekt ondeugdelijk is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl