Sybrand Buma
NOS NieuwsAangepast

Buma wil in premiersdebat met Wilders en Rutte

CDA-leider Buma wil meedoen aan het premiersdebat dat EenVandaag komende maandag houdt. In Nieuwsuur zei hij dat hij op basis van de peilingen uitgenodigd zou moeten worden.

EenVandaag nodigde VVD-leider Rutte en PVV-leider Wilders uit voor een 1-op-1-debat, omdat die twee partijen waarschijnlijk om het Torentje zouden gaan strijden.

Volgens Buma was die uitnodiging gebaseerd op de illusie dat de verkiezingen zouden uitlopen op een tweestrijd. "Die tweestrijd is er helemaal niet gekomen", zei Buma, wijzend op de peilingen waarin vooral de PVV zakt en het CDA stijgt.

"Ik vind dat het de taak van EenVandaag om ook te kijken naar de huidige situatie in het land. Als ze me uitnodigen kom ik meteen."

Buma wil uitnodiging van EenVandaag

Peilingwijzer

EenVandaag is dat niet van plan. Hoofdredacteur René van Brakel zegt: "Onze overwegingen voor een 1-op-1-debat zijn simpel. We hebben een half uur zendtijd en dan is dit de mooiste vorm."

"We gaan geen derde partij toevoegen want dan wil anderen misschien ook en dan staan we straks met tien man aan tafel en komt er niemand meer aan het woord."

Het CDA staat in de Peilingwijzer nu op 18 tot 20 zetels, en gaat daarmee nek-aan-nek met D66, dat nu virtueel op 17-19 zetels staat. Daarmee zijn deze partijen nog steeds enkele zetels verwijderd van de koplopers VVD en PVV.

Vleugje realisme

Alle lijsttrekkers die te gast zijn bij Nieuwsuur geven hun voorspelling voor het aantal zetels na 15 maart. Buma schat dat het CDA 28 zetels haalt, 15 meer dan nu. "Dan ben ik optimistisch met een vleugje realisme", zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl