CHEK News
NOS NieuwsAangepast

Leger des Heils zet bed klaar voor Nederlander die Canada wordt uitgezet

De Nederlander Len van Heest wordt vandaag door Canada op het vliegtuig naar Nederland gezet. Ze willen hem kwijt omdat Van Heest een strafblad heeft. Of hij het hier gaat redden is de vraag: de man woont al zijn hele leven in Canada en spreekt geen woord Nederlands.

Hij heeft van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken een noodpaspoort gekregen en landt waarschijnlijk morgenvroeg op Schiphol. Leger des Heils-directeur Cornel Vader zei in het programma Nachtkijkers op NPO Radio 1 dat er in ieder geval een bed voor hem is klaargezet. "Het kan lastig zijn om je weg hier te vinden. Administratief begin je op nul en je kent niemand. Dat is best ingewikkeld."

Van Heest heeft logischerwijs geen huis en gemeenten zijn niet verplicht om hem op te nemen. En een goede woonplaats is toch een van de eerste dingen die je moet regelen, net als een vorm van inkomen, zegt Vader.

Maar hij kan er ook voor kiezen om zich bij aankomst te melden bij ons dienstencentrum op Schiphol. Daar zullen wij hem verder helpen om zijn weg te vinden in Nederland.

Leger des Heils-directeur Cornel Vader

Of hij van de door het Leger des Heils beschikbare opvangplek gebruik zal maken, is niet zeker. Zo zouden een neef en nicht wellicht bereid zijn om hem korte tijd op te vangen, schrijft het AD.

Contact met de man is er nog niet geweest en Van Heest kan natuurlijk besluiten om zijn eigen weg te gaan. "Maar hij kan er ook voor kiezen om zich bij aankomst te melden bij ons dienstencentrum op Schiphol. Daar zullen wij hem verder helpen om zijn weg te vinden in Nederland."

Bij het dienstencentrum weten de medewerkers dat de man zich kan melden. Er is ook een ervaringsdeskundige beschikbaar. Iemand die zich ook heeft moeten aanpassen om het in Nederland te redden en die Van Heest kan voorzien van de eerste tips en trucs. Ook als de man zich nu niet meldt maar over een paar weken besluit om toch gebruik te willen maken van de hulp van het Leger des Heils, dan kan dat, zegt Vader.

Het komt volgens het Leger des Heils wel vaker voor dat Nederlanders die eigenlijk geen enkele binding met ons land hebben, terugkeren. Maar daar is dan niet zo veel aandacht voor in de media.

Strafblad

De reden dat Van Heest wordt uitgezet, is zijn strafblad. Hij heeft in totaal negen maanden vastgezeten voor wapenbezit, bedreiging en mishandeling. Sinds 2013 kent Canada wetgeving die het mogelijk maakt om buitenlanders uit te zetten die tot een celstraf van langer dan 6 maanden zijn veroordeeld. Van Heest heeft zijn uitzetting jarenlang aangevochten.

Zijn moeder Trixie van Heest emigreerde met Len naar Canada toen hij acht maanden oud was. Ze zegt dat ze toen vergeten is om voor hem de Canadese nationaliteit aan te vragen. De inmiddels 81-jarige vrouw zegt niet te kunnen geloven dat haar zoon weg moet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl