Len van Heest
NOS NieuwsAangepast

Canada wil Nederlander (59) met strafblad na 59 jaar uitzetten

Een man van 59 jaar die al zijn hele leven in Canada woont, dreigt uitgezet te worden naar Nederland, zijn geboorteland, melden Canadese media. Len van Heest spreekt geen Nederlands en kent niemand hier.

De reden voor zijn dreigende uitzetting is zijn strafblad. Hij heeft in totaal negen maanden vastgezeten voor wapenbezit, bedreiging en mishandeling en dat komt hem nu duur te staan. Buitenlanders die tot een celstraf zijn veroordeeld van langer dan 6 maanden kunnen het land worden uitgezet.

De wet die uitzetting mogelijk maakt, bestaat al langer in Canada. Tot een aantal jaar geleden gold die alleen voor criminelen die veroordeeld waren tot een gevangenisstraf van twee jaar of langer.

Bipolaire stoornis

Volgens Van Heest was zijn criminele gedrag het gevolg van een bipolaire stoornis, die gekenmerkt wordt door hevige stemmingswisselingen. Hij zegt dat hij die nu onder controle heeft. De laatste keer dat Van Heest veroordeeld werd, was in december 2012, na 32 aanklachten tegen hem.

Len van Heest emigreerde samen met zijn moeder Trixie toen hij acht maanden was. Zijn moeder heeft nooit de Canadese nationaliteit voor hem aangevraagd, volgens haar is ze dat vergeten.

De zaak speelt al zeven jaar. Als er niets gebeurt, moet Van Heest volgende week het land uit. Hij heeft daarom opnieuw een rechtszaak aangespannen om toch te mogen blijven. Een van zijn argumenten om te mogen blijven is dat hij voor zijn 81-jarige moeder moet zorgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl