De acht lijsttrekkers in Carré
NOS NieuwsAangepast

'Rutte had ook deze keer Boer zoekt Vrouw kunnen kijken'

Dat VVD-leider Rutte gisteravond wel meedeed aan het lijsttrekkersdebat van RTL maakte het debat niet heel anders, vindt politiek verslaggever Joost Vullings. De eerste helft van het debat kwam de premier door de opzet van het programma nauwelijks aan bod.

"Hij had net zo goed thuis Boer zoekt Vrouw kunnen kijken en daarna de taxi naar Carré kunnen nemen", zei Vullings in het NOS Radio 1 Journaal. Vorige week deed Rutte niet mee aan het lijsttrekkersdebat in de Rode Hoed en zei hij dat hij "gewoon" Boer zoekt Vrouw zou kijken.

Ook tv-verslaggever Xander van der Wulp zei dat Rutte moeite had om zijn punten duidelijk te maken "Hij probeerde als premier boven de partijen te staan. Maar daardoor moest hij wel toezien hoe Buma van het CDA erin slaagde om de rechterflank te bespelen."

Volgens de twee politieke duiders slaagde Buma er prima in om zich als alternatief voor de PVV te profileren. Wilders van de PVV deed niet mee aan het debat, en Buma mocht in debat over de nationale identiteit. "Ik denk dat Rutte ervan baalde dat hij niet aan dat onderdeel mocht meedoen", zegt Van der Wulp. "Want daar had hij als premier zeker wel iets over kunnen zeggen."

CDA-leider Buma en Klaver van GroenLinks fel over de Nederlandse cultuur

Het debat leidde tot weinig confrontaties. "Niemand stak er erg bovenuit", vindt Van der Wulp. Asscher van de PvdA was volgens hem vrij onzichtbaar, terwijl hij zo langzamerhand echt het Asscher-effect nodig heeft om zijn partij in de peilingen vooruit te helpen.

"Eigenlijk was het op de sociale media interessanter dan het debat zelf", zegt Van der Wulp. Dat lag vooral aan het format, voegt Vullings eraan toe, waarin steeds twee lijsttrekkers met elkaar in debat gingen. Daardoor bleven de hoofdrolspelers een groot deel van de uitzending buiten beeld.

Krol van 50Plus wist zich wel in de schijnwerpers te plaatsen door zijn aanpak van interviewer Diana Matroos. "Hij is duidelijk een man met theaterervaring", zegt Joost Vullings. "En hij dacht kennelijk: als zij door mij heen praat, dan blijf ik gewoon mijn verhaal afdraaien."

Krol onderbreekt de interviewer

Krol verliet het podium alsof hij de Champions League had gewonnen, zag Vullings. En ook Van der Wulp zag iemand die zich kranig weerde na twee rotweken voor hem in de campagne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl