Donald Tusk is lid van de grootste oppositiepartij in Polen
NOS NieuwsAangepast

Polen wil af van Pool Tusk als voorzitter Europese Raad

Polen heeft een alternatieve kandidaat naar voren geschoven als voorzitter van de Europese Raad. De Poolse regering wil niet dat landgenoot Donald Tusk eind mei wordt herkozen.

Tusk is lid van de grootste oppositiepartij in Polen, het Burgerplatform. De alternatieve kandidaat, Europarlementariër Jacek Saryusz-Wolski, is dat ook, maar hij zoekt volgens de nationalistische regeringspartij PiS veel minder de confrontatie dan Tusk.

De regeringspartij verwijt Tusk dat Europa steeds kritischer is over het Poolse beleid. Zo kondigde Brussel begin dit jaar aan dat het een onderzoek begint naar de ingrepen van de Poolse regering bij het Constitutionele Hof. Ook klinken er geregeld beschuldigingen dat Polen morrelt aan de democratische rechtsstaat.

De Poolse nominatie van Saryusz-Wolski moet vooral worden gezien als symbolisch. De EU-lidstaten nemen binnenkort een besluit over wie de Europese Raad na mei gaat leiden, en verwacht wordt dat Tusk wordt herkozen voor een tweede termijn. Daarvoor is een meerderheid van de stemmen nodig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl