Brussel gaat ingreep Polen in Constitutioneel Hof onderzoeken
De Europese Commissie begint een onderzoek naar de ingrepen van de nieuwe Poolse regering bij het Constitutionele Hof. Dat heeft de vice-voorzitter van de Commissie, Frans Timmermans, bekendgemaakt.
In de nieuwe wetgeving wordt de macht, de onafhankelijkheid en de controlerende taak van het Hof aan banden gelegd. Timmermans schreef vlak voor Kerst al een brief aan de Poolse ministers van Justitie en Buitenlandse Zaken, waarin hij de bezorgdheid van Brussel over de machtsgreep overbracht.
Rechters
Ook in Polen zelf is beroering ontstaan over de wijzigingen bij het Hof. Vooral de haastige benoeming van vijf hoge rechters die sympathiseren met de regerende PiS-partij, heeft woede gewekt.
Het Constitutionele Hof heeft tot taak om als een onafhankelijk scheidsrechter nieuwe wetten te beoordelen.
Een onderzoek zoals nu in Brussel is aangekondigd, kan uitlopen op het afnemen van het stemrecht van Polen in de EU.
Bezorgd
Brussel wil zich niet mengen in de binnenlandse politieke aangelegenheden van Polen, benadrukte Timmermans, maar de Commissie is bezorgd dat de rechtsstaat in het geding is in het Oost-Europese land. Brussel wil eerst met Polen overleggen over de kwestie.
Polen noemt de boodschap van Timmermans tegenstrijdig en verwarrend. "Timmermans praat over de noodzaak van een dialoog met Polen, en tegelijkertijd begint hij een onderzoek", zei minister Waszczykowski van Buitenlandse Zaken.
Premier Szydło vindt dat Polen ten onrechte wordt beschuldigd van het schenden van de regels van de democratische rechtsstaat. "Dat is laster. De democratie functioneert hier uitstekend, dat blijkt ook wel uit het feit dat er gewoon tegen het beleid kan worden gedemonstreerd."
'Zeker de Duitsers niet'
Ze zei verder dat het buitenland zich niet met binnenlandse Poolse aangelegenheden moet bemoeien. "Als anderen dat gaan doen, gaat het mis. Kijk maar naar de geschiedenis."
Vice-voorzitter Terlecki van de regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid: "Niemand in Europa, zeker de Duitsers niet, moet ons iets leren over democratie."