NOS NieuwsAangepast

Families slachtoffers MH370 willen geld voor nieuwe zoektocht

Nabestaanden van de vliegramp met het vermiste MH370-toestel gaan geld inzamelen voor een nieuwe zoektocht.

In het vliegtuig van Malaysia Airlines, dat drie jaar geleden van de radar verdween, zaten 239 mensen. De Boeing 777 was onderweg van Kuala Lumpur naar Peking. De meeste passagiers waren Chinezen, de andere kwamen uit Maleisië en Australië. Australië, Maleisië en China zetten onlangs een, mogelijk voorlopig, punt achter de zoekoperatie.

Onopgelost

Familieleden van de slachtoffers vinden dat de zaak moet worden opgelost. Ze willen dat de landen verder zoeken.

De landen zochten de afgelopen tijd in een gebied van 120.000 vierkante kilometer in de Indische Oceaan. Dat onderzoek leverde weinig op. Volgens de Maleisische minister van Transport is er een grote kans dat er wrakstukken liggen ten noorden van het vorige zoekgebied. Dat is ook de plek waar de familie wil dat er wordt gekeken. De Australische regering wil pas weer gaan zoeken als helemaal zeker is dat het toestel in dat gebied is neergekomen.

"Er is in het onderzoek al 150 miljoen euro uitgegeven", legt correspondent Robert Portier uit. "Ze willen er wel echt zeker van zijn dat ze iets vinden voordat ze weer tientallen miljoenen gaan uitgeven."

Satellietbeelden

De families beginnen pas met het inzamelen van het geld als ze zeker weten dat de regeringen van de betrokken landen echt niet meer verder zoeken. Experts onderzoeken nu nog satellietbeelden. Later dit jaar komen ze met een uitgebreide analyse.

Als de landen definitief besluiten de zoektocht te stoppen, beginnen de families hun campagne en dan willen ze 15 miljoen dollar inzamelen. Portier vraagt zich af wat de mensen met dat geld kunnen doen. "Als je bedenkt hoeveel geld de zoektocht tot nu toe heeft gekost, is het de vraag of 15 miljoen genoeg is om het vliegtuig te vinden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl