Premier Rutte in het Torentje
NOS NieuwsAangepast

Rutte wil Turkse campagnebijeenkomst tegenhouden

Het kabinet zoekt naar juridische mogelijkheden om te voorkomen dat de Turkse regering volgende week zaterdag in Rotterdam campagne gaat voeren voor president Erdogan. Premier Rutte heeft vandaag gesprekken gevoerd met enkele leden van het kabinet, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Dick Schoof en de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb.

Het kabinet heeft de Turkse regering gisteren al duidelijk gemaakt dat de bijeenkomst ongewenst is. Nu wordt gekeken of de komst juridisch ook is tegen te gaan. Garanties daarover kan Rutte niet geven. Hij hoopt ook nog dat de Turkse regering zelf afziet van het bezoek. "Er is nauw contact om te bezien om henzelf te bewegen zo'n bezoek niet te brengen."

Rutte over Turkije

Rutte vindt het ook onacceptabel dat de Turkse minister Cavusoglu Turkse Nederlanders "onze staatsburgers" heeft genoemd. Hij sluit zich aan bij vicepremier Asscher, die die uitspraak in het radioprogramma Kamerbreed "echt fout" noemde.

"Zijn staatsburgers wonen in Turkije", aldus Asscher, "en daar kan de vrijheid van meningsuiting een stuk beter." Hij vindt het verkeerd om Turkse Nederlanders steeds "aan hun haren terug te slepen" en noemde de uitspraken van de Turkse minister een gotspe. D66-lijsttrekker Pechtold zei zich voor 100 procent bij de woorden van Asscher aan te sluiten.

Asscher reageerde op de jongste uitspraken van minister Cavusoglu. Die stelde dat Nederland hem niet kan tegenhouden om campagne te voeren. "Wij gaan waarheen wij willen en praten met onze staatsburgers", zei Cavusoglu volgens het Turkse staatspersbureau Anadolu.

Overigens zeggen juristen dat het kabinet zelf het bezoek van de Turken niet kan verbieden. Dat kan volgens hen alleen een burgemeester, in dit geval Aboutaleb. Die kan dat bijvoorbeeld doen met een beroep op het risico op geweld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl