'Nederland leverde VS info over connectie Trump-Rusland'
Functionarissen op het Witte Huis hebben in de laatste dagen van de regering-Obama een spoor van informatie achtergelaten over de Russische pogingen om de Amerikaanse verkiezingen te ondermijnen en over de mogelijke contacten tussen de Russen en Donald Trump.
Dat schrijft The New York Times op basis van drie anonieme bronnen. Daarbij hebben de functionarissen gebruikgemaakt van informatie die afkomstig was van Britse en Nederlandse bondgenoten, schrijft de krant verder. Die informatie ging over ontmoetingen in Europese steden van Russische functionarissen en vertrouwelingen van toenmalig presidentskandidaat Donald Trump.
Ruwe informatie
Om het latere onderzoekers makkelijker te maken, zorgden Obama-medewerkers ervoor dat informatie over de Russische bemoeienis in meerdere documenten terug te vinden is. Zo stelden ze er vragen over tijdens briefings van inlichtingendiensten, omdat zij wisten dat de antwoorden in verslagen van deze bijeenkomsten bewaard zouden blijven.
Om dezelfde reden stopten veiligheidsdiensten zo veel mogelijk ruwe informatie over de Russische bemoeienis in hun rapportages. Die rapportages kregen een zo laag mogelijke geheimhoudingsclassificatie mee, zodat zo veel mogelijk medewerkers ze konden lezen.
Kremlin
Daarnaast luisterden de Amerikaanse inlichtingendiensten gesprekken af, sommige vanuit het Kremlin in Moskou, die Russische functionarissen voerden over hun contact met Trumps medewerkers.
Volgens de krant was de actie van de Obama-getrouwen erop gericht om te voorkomen dat Trump de informatie over zijn Russische connecties zou laten verdwijnen of vernietigen als hij president zou zijn.
Fake news
President Trump heeft altijd gezegd dat hij en zijn medewerkers niets met de Russen te maken hebben gehad. Volgens hem is het nepnieuws dat door Amerikaanse inlichtingendiensten is verzonnen. Het verhaal in The New York Times komt gelijktijdig met de onthulling dat minister Sessions van Justitie tijdens de verkiezingscampagne twee keer contact had met de Russische ambassadeur. Sessions heeft tegenover de Senaat ontkend dat hij in die periode met Russen heeft gesproken.
De inlichtingencommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft besloten om een onderzoek in te stellen naar pogingen van de Russen om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden. De Republikeinen en de Democraten hebben daar onderzoeksvragen over geformuleerd, waarbij niet op voorhand in een bepaalde richting wordt gewezen.