Warren Beatty laat zien wat er misging AFP

Oscars eindigen in verwarring: niet La La Land maar Moonlight wint

tijd van publicatie Aangepast

De Oscars zijn in verwarring geëindigd. Kort nadat La La Land tot winnaar was uitgeroepen, bleek dat feitelijk Moonlight de winnaar was. 

De producers van La La Land stonden al hun dankwoord te houden toen ze ineens werden onderbroken. "Het is toch Moonlight. Ik maak geen grap", kondigde de La La Land-producer aan toen hij van de fout op de hoogte was gebracht. Hij hield daarna het kaartje met de juiste uitslag in de lucht.

De prijs voor Beste Film werd uitgereikt door Warren Beatty en Faye Dunaway. Beatty haalde het kaartje uit de envelop, staarde er secondenlang naar en liet uiteindelijk Dunaway voorlezen wat er op stond: La La Land.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Chaos bij Oscars: verkeerde winnaar Beste Film voorgelezen

Warren Beatty legde uit dat hij het verkeerde kaartje in de envelop aantrof. 'Emma Stone - La La Land' stond er op het kaartje; klaarblijkelijk was de envelop voor Beste Actrice meegegeven aan Beatty, die juist Beste Film moest uitreiken. "Daarom stond ik er zo lang naar te staren", legde de acteur uit, die inderdaad seconden lang had gewacht om de winnaar voor te lezen. Mede-presentator Faye Dunaway had hem zelfs aangespoord niet zo te plagen. 

Ik draag dit met veel plezier over aan onze vrienden van Moonlight.

Producer Berger van La La Land

"Wat heb je gedaan?!", vroeg gastheer Jimmy Kimmel totaal verbijsterd aan de acteur. "Ik denk dat Steve Harvey het heeft gedaan," vervolgde Kimmel. Harvey verwisselde in 2015 de winnaars van de Miss Universe-verkiezing. 

"Ik draag dit met veel plezier over aan onze vrienden van Moonlight", zei producer Berger toen hij zijn Oscar moest afstaan. "Ik wil niemand iets afnemen", zei acteur Mahershala Ali later. "Het is moeilijk om zo ergens van te genieten."

"Dit kan zelfs in mijn dromen niet waar zijn", zei Moonlight-regisseur Barry Jenkins enthousiast. "Maar mijn dromen kunnen me wat. Mijn God!"

"Het is maar een prijzengala. We hebben in ieder geval wat extra toespraken gezien. En het waren mooie films", relativeerde Kimmel nog. "Ik wist wel dat ik het zou verkloten", verzuchtte hij. 

Leonardo DiCaprio geeft Stone haar Oscar Reuters

La La Land gold vooraf als de absolute favoriet, met een recordaantal van veertien nominaties. Al snel was duidelijk dat de film die hoge verwachtingen niet kon waarmaken. Uiteindelijk ging de film met zes prijzen naar huis, onder meer voor Beste Muziek en Cinematografie. Damien Chazelle is met zijn 32 jaar de jongste regisseur die ooit de prijs won. "Hij heeft nu elke school voor het uitkiezen", grapte Kimmel. 

Actrice Emma Stone nam voor de film ook een gouden beeldje mee naar huis. "Ik moet nog groeien, leren", erkende de 28-jarige actrice. "Dit mannetje is het symbool om door te gaan met die reis."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Oscar voor Beste Actrice voor Emma Stone voor rol in La La Land

Haar tegenspeler Ryan Gosling kon zijn nominatie niet verzilveren. Hij legde het af tegen Casey Affleck, die in Manchester by the Sea de rol van zijn leven speelde. "Had ik maar iets betekenisvollers te zeggen", verzucht hij. "Ik ben trots dat ik tot deze gemeenschap behoor. Ik sta er versteld van dat ik erbij mag horen. Dat betekent een hoop."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Casey Affleck wint Beste Acteur voor rol in Manchester by the Sea

Eerder op de avond had Moonlight al twee prijzen gewonnen, Beste Aangepaste Script en Beste Mannelijke Bijrol voor Mahershala Ali. Het meeste applaus kreeg hij toen hij zei dat zijn vrouw net vier dagen geleden bevallen is van een dochtertje.

Beste Vrouwelijke Bijrol ging naar Viola Davis, voor het familiedrama Fences. Waren de afgelopen twee jaren nog alle genomineerde acteurs blank, dit jaar was in elke acteurscategorie ten minste een gekleurde acteur genomineerd en wonnen twee zwarte acteurs. Verschillende Hollywood-sterren spraken de hoop uit dat de #OscarsSoWhite-kritiek daarmee was weerlegd.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Opvallende momenten Oscars in vogelvlucht
Viola Davis AFP

Davis noch Ali ging in op de kwestie in hun dankwoord. In een emotionele toespraak hield Davis het algemeen: "Er is een plek waar alle mensen met het grootste potentieel samenkomen: het kerkhof. Mensen vragen me: wat voor verhalen wil je vertellen? Dan zeg ik: breng die mensen naar boven. Mensen die groots hebben gedroomd maar hun dromen nooit zagen uitkomen. Mensen die verliefd werden en verloren. Godzijdank werd ik artiest, want alleen wij kunnen vieren wat het betekent om te léven." 

Mahershala Ali AFP

STER Reclame