Superieure Kodaira pakt WK-goud, brons voor Ter Mors

Nao Kodaira ANP

Nao Kodaira heeft de strijd om de wereldtitel sprint bij de vrouwen geen moment spannend laten worden. De Japanse won in Calgary de eerste drie afstanden, sloot haar toernooi af met een solide race op de 1.000 meter (derde) en mag zich daarom met recht wereldkampioene sprint noemen.

Op de afsluitende kilometer was daardoor alleen de strijd om zilver en brons nog interessant. De Amerikaanse Heather Bergsma reed de beste 1.000 meter in 1.12,28, de tweede tijd ooit én een baanrecord in Calgary. 

WK sprint: tweede 1.000 meter (v)

Jorien ter Mors pakte net als vorig jaar het brons. Ze reed de tweede 1.000 meter in 1.12,58, goed voor de tweede tijd. Zaterdag werd Ter Mors ook tweede op de kilometer, maar dat deed ze wel in een snellere tijd: met 1.12,53 verbeterde ze toen haar eigen Nederlands record.

Ter Mors wint met brons

Dat Ter Mors haar langebaanseizoen nu afsluit met een bronzen WK-medaille geeft haar een tevreden gevoel. Zeker omdat ze tijdens het seizoen twee keer ziek werd. 

Ter Mors: heel blij met mooie derde plek

"Ik heb twee hele constante 1.000 meters gereden. Daar ben ik wel heel blij mee, ja. Er zat ook echt niet meer in. Ik ben heel blij met de derde plek. Dat had ik van tevoren echt niet verwacht. Ik denk dat ik voor mezelf echt gewonnen heb dit weekend."

Wereldrecord punten

Kodaira veroverde de wereldtitel met een wereldrecord in punten. De Japanse volgt titelverdedigster Brittany Bowe op. De Amerikaanse was er dit weekend niet bij. Bowe zette begin februari een punt achter haar seizoen omdat ze nog te veel hinder ondervindt van de naweeën van een hersenschudding. 

Kodaira dankzij sushi power naar wereldtitel

Persoonlijk record

Sanneke de Neeling en Anice Das sloten hun toernooi allebei af met een positief resultaat. Beide schaatssters verbeterden hun persoonlijk record op de 1.000 meter. De Neeling klokte 1.14,33. Das snoepte zelfs meer dan een seconde van haar recordtijd af: 1.15,11. 

De Neeling vond zichzelf terug op de vijftiende plaats in het eindklassement, Das eindigde als achttiende.