Kodaira blijft oppermachtig, Ter Mors geeft weinig toe

Nao Kodaira blijkt ook op de tweede dag van de WK sprint onverslaanbaar. In Calgary won de Japanse schaatsster de tweede 500 meter en daarmee haar derde afstand van het toernooi: een score van honderd procent. De wereldtitel lijkt haar niet meer te kunnen ontgaan. 

WK sprint: tweede 500 meter (v)

Jorien ter Mors reed de zesde tijd in een persoonlijk record: 37,39 was 0,11 rapper dan haar snelste 500 meter tot nu toe. Desondanks zakte ze van plaats drie naar plaats vier in het klassement. Maar Ter Mors doet, met de 1.000 meter - haar specialiteit - nog voor de boeg, zeker nog mee om de medailles.

Ter Mors: geen idee waarom de 500 nu beter ging

De voorsprong van Kodaira op de nummer twee in het klassement, Heather Bergsma, is bij het ingaan van de laatste 1.000 meter maar liefst 2,48 seconden. 

De strijd om de tweede en derde plaats is nog wel heel spannend. De verschillen zijn klein: Bergsma, wereldkampioene op de 1.000 meter, staat nu tweede. Zij heeft 0,02 seconde voorsprong op de nummer drie, Europees kampioene sprint Karolina Erbanova.

Ter Mors kan nog naar het podium kijken. Zij moet op de kilometer 0,32 seconde goedmaken op Bergsma en 0,30 op Erbanova.

Het klassement na de tweede 500 meter bij de WK sprint voor vrouwen NOS

De Neeling en Das

De andere twee Nederlandse vrouwen, Sanneke de Neeling en Anice Das, spelen geen rol meer in het klassement. 

De Neeling staat met alleen nog de 1.000 meter voor de boeg zestiende. Ze reed de 500 meter in 38,63 en was daarmee 0,3 seconde langzamer dan zaterdag. 

Das was met 38,31 wel iets sneller dan haar eerste 500 meter en staat achttiende in de rangschikking.

Er komt zondag sowieso een nieuwe wereldkampioene sprint in Calgary, want titelverdedigster Brittany Bowe is er dit weekend niet bij. De Amerikaanse zette begin februari een punt achter haar seizoen omdat ze nog te veel hinder ondervindt van de naweeën van een hersenschudding. 

De WK sprint zijn live te volgen op NPO 3, NPO Radio 1 en NOS.nl.

Het programma van de WK sprint op zondag NOS