Nel Jongedijk vermoedde fraude bij haar vriendin. "Ik was een roepende in de woestijn."
NOS NieuwsAangepast

Verdriet na financieel misbruik: ze had er nachtmerries van

Financieel misbruik van ouderen komt jaarlijks tienduizenden keren voor. Ook mevrouw W. werd daarvan het slachtoffer, vertelt een vriendin van haar. Ze vertrouwde te veel op haar huishoudelijke hulp. "Ze was zo'n goede huishoudelijke hulp, zo lief en zo aardig. Ze deed echt alles voor haar."

De vriendin kreeg argwaan toen de hulp haar vertelde dat ze alle goede doelen van mevrouw W. had stopgezet, omdat ze daar bijna haar hele vermogen aan zou hebben uitgegeven.

Voor tienduizenden euro's opgelicht

De hulp bleek ook een en/of-rekening te hebben, een gezamenlijke rekening met mevrouw W., waarvan alleen zij een bankpasje had. Mevrouw W. vroeg zich vaak vaak af waarom zij zelf geen pasje had en ook geen identiteitskaart.

De vriendin kwam erachter dat de hulp met mevrouw W. naar de bank was gegaan, waar ze haar had laten tekenen voor een en/of-rekening "omdat alles dan veel makkelijker wordt". De bank werkte hier zonder vragen te stellen aan mee.

Omdat mevrouw W. was verhuisd naar een verzorgingshuis, werd haar oude huis verkocht. De hulp en haar man hadden de verkoop geregeld. Er moest dus flink wat geld zijn, maar mevrouw W. kreeg nooit bankafschriften te zien. Ze wist dus niet hoeveel het had opgebracht.

De vriendin wist uiteindelijk het bankpasje van de hulp te pakken te krijgen en ging hiermee naar de bank. Daar bleek dat er 40.000 euro van de rekening van mevrouw W. was afgehaald.

Het doet haar heel veel pijn.

De vriendin van mevrouw W.

De hulp en haar man hadden mevrouw W. twee keer een briefje laten overschrijven waarin stond dat ze hun ieder 20.000 euro schonk, omdat ze zoveel voor haar hadden gedaan. Mevrouw W., die na een operatie in de war was, had geen idee wat ze had overgeschreven.

"Pas toen ik eindelijk kon aantonen dat er echt geld van haar rekening verdween, ging alles heel snel", vertelt de vriendin. "Er kwam diezelfde dag iemand van de rechtbank en 's middags al werd het resterende geld overgemaakt naar de rekening van een bewindvoerder."

Toen mevrouw W. eenmaal door had wat er was gebeurd, deed haar dat veel verdriet. "Ze had er nachtmerries van en huilde veel. Ze zegt: ik had mijn eigen huis, ik had gespaard. Nu is alles weg en zit ik hier. Dat doet haar heel veel pijn."

Ook de hulp had snel in de gaten dat het resterende geld verdwenen was. Ze belde mevrouw W. met de vraag waarom de rekening was leeggehaald. "In dat gesprek zei ze meteen: je kunt me niks maken, want je hebt er zelf voor getekend."

De hulp moet binnenkort voor de rechter verschijnen. De briefjes die mevrouw W. heeft getekend zullen het naar verwachting inderdaad moeilijk maken om haar veroordeeld te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl