PVV-leider Wilders in de lift bij de Tweede Kamer
NOS NieuwsAangepast

Beveiligers Wilders wasten crimineel geld wit, vragen over screening

De twee broers die in 2015 zijn geschorst bij de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB), worden ervan verdacht dat ze met misdaadgeld een huis hebben gekocht. De twee waren toen onder meer beveiligers van PVV-leider Wilders.

Minister Blok van Veiligheid en Justitie maakte vandaag bekend dat er in 2015 al beveiligers uit "de fysieke schil" rond Wilders op non-actief zijn gesteld. Hij wilde alleen zeggen dat de twee agenten "financiële malversaties" hadden gepleegd.

Lekkende DBB-agent eerder veroordeeld

Het nieuwe feit is naar boven gekomen door de zaak-Faris K., de DBB-beveiliger van Wilders die deze week is opgepakt omdat hij informatie zou hebben gelekt over zijn werk. Wilders wist niet dat eerder ook al twee van zijn beveiligers op non-actief waren gesteld. Hij was geschokt, zo liet hij weten op Twitter:

In november 2015 arresteerde de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) vier broers in een groot witwasonderzoek. Twee van hen werkten op dat moment bij de DBB, onder meer bij de beveiliging van Wilders.

De oudste van de vier broers, een 48-jarige man uit Almere, zou samen met zijn vrouw bijna 2 miljoen euro aan crimineel geld hebben weggezet in het buitenland. De man heeft zich in het verleden schuldig gemaakt aan beleggingsfraude. Hij is daarvoor in 2003 in Duitsland veroordeeld tot 3,5 jaar cel.

Het Openbaar Ministerie vermoedt dat deze verdachte via een ingewikkelde constructie hypotheken aanbood aan zijn broers. Zij kochten op die manier een huis. Ook de twee DBB'ers zouden zo crimineel geld hebben witgewassen.

Belastingontduiking

Een van de broers - die niet bij de politie werkte - is ook verdachte in een onderzoek naar een vleesgroothandel en slachterij. Volgens de FIOD circuleerde daar veel zwart geld. De opsporingsdienst houdt er rekening mee dat de afgelopen jaren voor miljoenen aan belasting is ontdoken.

Het onderzoek naar de witwaspraktijken is in de afrondende fase. Alle zaken moeten nog voor de rechter komen.

Veroordeeld

Er kwamen vandaag meer feiten aan het licht over de beveiliging van Wilders. Zo bleek dat de maandag opgepakte Faris K. in 2008 is veroordeeld voor het schenden van zijn ambtsgeheim. Hij werkte toen voor de politie in Utrecht. K. kreeg een voorwaardelijke werkstraf van 100 uur.

Ook op dat nieuws reageerde Wilders verontwaardigd:

Het OM concludeert dat Faris K. geen informatie naar criminelen heeft gelekt. Verschillende media meldden dat K. informatie had gelekt naar een Nederlands-Marokkaanse misdaadorganisatie, maar dat is niet zo, zegt het OM nu. Wel zou hij informatie over zijn werk in de privésfeer hebben gedeeld.

K. wordt ook verdacht van witwassen. Hij zou met zwart geld zijn hypotheek hebben bekostigd.

De advocaat van Faris K., Peter Plasman, zegt dat zijn cliënt het momenteel moeilijk heeft. "Hij vindt zichzelf een politieagent in hart en nieren. Hij leeft voor zijn vak. Dat is nu even anders geworden, dus heel moeilijk."

Het zijn professionals die veel risico's moeten nemen en deze mensen willen zelf ook dat ze regelmatig gescreend worden.

Jan Struijs, voorzitter Nederlandse Politiebond

De grote vraag is nu: hoe kan het dat iemand die in 2008 is veroordeeld, later toch wordt aangenomen bij de DBB? Beveiligers die daar willen werken, worden onderworpen aan een zeer streng veiligheidsonderzoek, zegt verslaggever Lidwien Gevers. "Maar kennelijk is die eerdere veroordeling van Faris K. niet als een bezwaar gezien, vond men het niet erg genoeg om hem daarom niet in dienst te nemen."

De Nederlandse Politiebond vraagt zich nu af of de screeningstest wel aan de juiste kwaliteitseisen voldoet. Volgens voorzitter Jan Struijs worden nieuwe werknemers van tevoren wel gescreend, maar gebeurt dat nauwelijks of niet meer als ze eenmaal in dienst zijn. "Ik krijg dat van de DBB-mensen zelf door. En daar balen ze zelf ook van. Ik vind dit niet kunnen. Het zijn professionals die veel risico's moeten nemen en deze mensen willen zelf ook dat ze regelmatig gescreend worden."

De Nederlandse Politiebond wil dat er een diepgaand, onafhankelijk onderzoek komt naar de manier waarop beveiligers gescreend worden.

'Onacceptabel'

Wilders blijft bij zijn eerdere beslissing om niet publiekelijk campagne te voeren voor de verkiezingen. Eerst moeten alle feiten boven tafel komen, zegt hij.

Premier Rutte betreurt het dat Wilders niet naar buiten gaat om campagne te voeren, maar zegt het wel te begrijpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl