Verslaggevers druipen af nadat ze te horen hadden gekregen dat ze niet naar binnen mochten
NOS NieuwsAangepast

Grote nieuwsorganisaties geweigerd bij persbriefing Witte Huis

Journalisten van The New York Times, CNN en Politico zijn vandaag geweigerd bij een persbriefing van Sean Spicer, woordvoerder van het Witte Huis. Ook The Los Angeles Times en BuzzFeed mochten niet naar binnen. The New York Times schrijft over een "zeer ongebruikelijke breuk in de relatie" tussen het Witte Huis en de pers.

"Zoiets als dit is nog nooit gebeurd in het Witte Huis", zegt Dean Baquet van de Times in een verklaring. "We protesteren tegen de uitsluiting van The New York Times en de andere nieuwsorganisaties. Vrije journalistieke toegang is in het belang van het land."

Journalisten van Time Magazine en AP, die wel waren uitgenodigd, bleven weg uit protest.

Onder de nieuwsorganisaties die de briefing bijwoonden, waren onder meer Breitbart News, The One America News Network en The Washingon Times. Dat zijn allemaal conservatieve, Trumpgezinde media. Er mochten ook journalisten van ABC, CBS, The Wall Street Journal, Bloomberg en Fox News naar binnen.

President Trump heeft onlangs een deel van de pers tot vijand van het volk verklaard. The New York Times en CNN maken zich volgens hem schuldig aan het brengen van nepnieuws.

Een woordvoerder van het Witte Huis laat in een reactie weten dat er bij dit soort briefings wordt gewerkt met een 'pool' en was er niet voor alle nieuwsmedia plaats. Van een bewuste uitsluiting was volgens haar geen sprake.

Volgens een verslaggever van The Los Angeles Times was het duidelijk dat er bij de briefing vooral media welkom waren die op de hand van Trump zijn. "Dat selectieve aspect is zorgelijk."

The White House Correspondents Association (WHCA), die de pers vertegenwoordigt, heeft de maatregel van het Witte Huis afgekeurd. "We moedigen de organisaties die wel bij de briefing waren aan om hun materiaal te delen met de journalisten die niet welkom waren."

Anoniem

President Trump zei eerder vandaag dat media geen anonieme bronnen meer zouden moeten gebruiken. Hij zei niet hoe hij dat wil bereiken en of hij concrete maatregelen overweegt. Trump maakte zijn opmerkingen in een toespraak bij het Conservative Political Action Committee (CPAC), een groot jaarlijks congres van conservatieve politici.

De Amerikaanse president zei ook "dat hij niet tegen alle media is". Eerdere berichtgeving daarover noemde hij onjuist. "De oneerlijke media hebben niet uitgelegd dat ik nepnieuws de vijand van de mensen heb genoemd. Ze vergaten het woord 'nep'. En ineens leek het alsof ik tegen alle media was."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl