De ministers Koenders en Hennis betreuren Trump's uitspraken over een groter kernwapenarsenaal
NOS NieuwsAangepast

Kabinet niet gelukkig met kernwapenuitspraak Trump

Het Nederlandse kabinet betreurt dat de Amerikaanse president Trump naar eigen zeggen het grootste kernwapenarsenaal ter wereld wil hebben. Minister Hennis van Defensie noemt de uitspraken van Trump "jammer" en minister Koenders vindt het "onverstandig". "De wereld wordt hier niet veiliger van", zeiden beide ministers bij inloop van de ministerraad.

Trump wil het liefst geen kernwapens, zegt hij. Maar als ze er toch zijn, moet de VS er de meeste hebben, zei hij in een interview met Reuters. Op dit moment is Rusland koploper met zo'n 7000 kernwapens. De VS volgt met 6800.

Kabinet vindt kernwapenwens Trump jammer en onverstandig

Minister Hennis denkt niet dat de VS onmiddellijk extra wapens gaat kopen. "Van een uitspraak ga je niet meteen over tot de aanschaf van kernwapens." Hennis en Koenders vertrouwen erop dat Trump zich aan het START-kernwapenverdrag houdt, waarin de VS en Rusland beloven het aantal kernwapens te verminderen.

Koude Oorlog

Koenders vreest niet voor de terugkeer van de Koude Oorlog, de periode tussen 1945 en 1991 waarin er een gewapende vrede bestond tussen het kapitalistische Amerika en de communistische Sovjet-Unie. "We moeten niet overdrijven", aldus de minister van Buitenlandse Zaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl