Amerikaanse kernraket
NOS NieuwsAangepast

Trump wil grootste kernwapenarsenaal hebben

President Donald Trump wil dat Amerika weer koploper wordt als het gaat om kernwapens. "Ik zou het liefst zien dat geen enkel land kernwapens heeft. Dat zou prachtig zijn", zei hij in een interview met persbureau Reuters over zijn buitenlandpolitiek. "Maar als ze er toch zijn, dan moeten wij de meeste hebben."

Wereldwijd zijn er nu ongeveer 15.000 kernwapens, 93 procent daarvan is in handen van de VS en Rusland. Hoewel precieze cijfers vaak staatsgeheim zijn, gaan experts ervan uit dat Rusland nu koploper is met zo'n 7000. De VS volgt met 6800.

Het zijn de eerste uitspraken van Trump als president over de Amerikaanse kernwapenpolitiek. Eerder twitterde hij al dat de VS zijn kernwapenarsenaal moet uitbreiden "totdat de wereld bij zinnen komt over kernwapens".

Trumps uitspraken staan haaks op de politiek van Obama, die juist pleitte voor minder kernwapens. De vorige Amerikaanse president kreeg in zijn eerste jaar zelfs de Nobelprijs voor de Vrede vanwege zijn inzet om het aantal kernwapens terug te schroeven.

Op het hoogtepunt in de Koude Oorlog waren er wereldwijd ongeveer 70.000 kernwapens. Dat aantal liep flink terug na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Landen als Zuid-Afrika, Wit-Rusland en Oekraïne gaven toen bovendien vrijwillig hun kernwapens op.

Schatting kernwapens wereldwijd (bron: FAS)

Rusland7000
VS6800
Frankrijk300
China260
Groot-Brittannië215
Pakistan130
India120
Israël80
Noord-Korea?

Als Amerika meer kernkoppen wil hebben dan is dat in strijd met het huidige START-kernwapenverdrag, waarin de VS en Rusland beloven het aantal kernwapens te verminderen. Trump heeft eerder al laten weten dat hij dat verdrag nadelig vindt voor de VS. Trump herhaalde dat in het interview opnieuw. "Het is oneerlijk, zoals alle andere verdragen die we sluiten. We hebben hun dingen gegeven die we nooit hadden moeten weggeven."

Als er in 2021 geen verlenging van het verdrag komt, dan mogen beide landen weer zoveel strategische kernwapens plaatsen als ze willen. "Daar is de VS niet op uit", zei Witte Huis-woordvoerder Spicer later. "De vraag ging over de uitbreiding door anderen. We zullen niet rustig toekijken als anderen hun arsenaal uitbreiden."

Strijdig met verdrag

President Trump reageerde in het interview ook op berichten dat Rusland in strijd met een kernwapenverdrag kruisraketten stationeert. "Dat vind ik een groot probleem." Gevraagd of hij het zou bespreken met Poetin, antwoordde Trump: "Als ik hem ontmoet. Ik weet niet wanneer we elkaar ontmoeten. Ik weet niet of dat nu besproken wordt, maar als ik hem ontmoet, zal ik het erover hebben."

The New York Times meldde eerder deze maand dat het Russische leger tegenwoordig de beschikking heeft over een middellangeafstandsraket die met een kernkop kan worden uitgerust. Een verdrag uit 1987 verbiedt dat soort wapensystemen. Rusland heeft volgens de krant twee bataljons met vier lanceereenheden.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken bestempelde het artikel als fake news, zonder in detail te treden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl