Teleurstelling bij Fred Friday

Historische afgang voor AZ in Lyon

AZ is uitgeschakeld in de Europa League. Een verrassing is dat niet, na de 4-1 nederlaag van vorige week in het eerste duel met Olympique Lyonnais. De return in Frankrijk verliep nog vervelender: 7-1 voor Olympique.

In de beginfase werd AZ weggespeeld en mocht het blij zijn dat het na tien minuten slechts 1-0 stond. Met een mislukte pass stuurde Ridgeciano Haps onbedoeld Nabil Fekir weg, die simpel scoorde.

De Franse aanvallers bleven ongrijpbaar voor de Alkmaarders en de goals volgden elkaar alsnog snel op; bij rust lagen er al vier in.

Goede intentie

Bij 2-0 deed Levi Garcia nog wel wat terug: met een strak schot liet hij doelman Anthony Lopes kansloos. AZ begon aan de tweede helft met de duidelijke intentie om er nog iets van te maken. De aanval werd gezocht en met een schot dwong Derrick Luckassen keeper Lopes tot een knappe redding.

Discussie tussen AZ-spelers Ron Vlaar (l) en Stijn Wuytens

De Alkmaarders hielden het spel op de helft van de Fransen, die met hun hoofd ongetwijfeld al bij de eerstvolgende competitiewedstrijd waren.

AZ vergat te profiteren; Luckassen en Alireza Jahanbakhsh misten elk een opgelegde kans. AZ bleef proberen om de score een wat dragelijker aanzien te geven.

Afstraffing

De ploeg had regelmatig balbezit, maar wist geen vuist te maken. Olympique legde nog één mooie aanval op de mat, waaruit Fekir zijn derde van de avond maakte.

Invaller Houssem Aouar en Mouctar Diakhaby zetten uiteindelijk de 6-1 en 7-1 op het scorebord.

Geschiedenis

De nederlaag in Lyon is voor AZ de grootste 'Europese' nederlaag ooit. Het is bovendien een evenaring van de grootste 'Europese' nederlaag van een Nederlandse ploeg. Die staat op naam van DOS; in 1965 werd met 7-1 verloren van Barcelona.