Teleurstelling bij Rens van Eijden en Ben Rienstra

AZ lijkt uitgeschakeld na dikke nederlaag tegen Lyon

De tweede ronde van de Europa League lijkt voor AZ het eindstation. De nummer vier van de eredivisie bleek in Alkmaar niet tegen Olympique Lyonnais, de nummer vier van de Ligue 1, opgewassen: 1-4.

AZ begon lekker fel, won de meeste duels en greep zo het initiatief. Keeper Lopes hield Bel Hassani en Jahanbaksh van een doelpunt af. Lyon creëerde zelf weinig. Toch nam het via Tousart, compleet over het hoofd gezien door de AZ-defensie, met een simpele intikker de leiding.

AZ wilde die schade snel repareren, maar kreeg op slag van rust nog een dreun te verwerken. Lacazette sneed in de counter door de defensie, omspeelde doelman Krul en schoof de 0-2 binnen.

Iliass Bel Hassani baalt nadat hij een enorme kans heeft gemist
  • AFP
    Lucas Tousart (l) viert zijn goal met Corentin Tolisso (r)
    Iliass Bel Hassani terurt als Olympique Lyon de goal van Lucas Tousart viert
    Tim Krul dwingt Anthony Lacazette naar buiten, maar deze kan toch scoren

Weghorst had AZ 40 seconden na rust terug in de wedstrijd kunnen brengen, maar hij mikte de bal voorlangs. Ook Bel Hassani wist de bal er voor een leeg doel niet in te krijgen.Hij schoot hoog over.

Schutter Lacazette gaf daarop les in slagvaardigheid. Wuytens liet de lepe spits in een sprintduel begaan. Die ging hem én Krul voorbij en scoorde uit een lastige hoek.

Jahanbaksh en Weghorst hadden de score een draaglijker aanzien kunnen geven, maar Lopes kreeg overal een hand tegen. Hij capituleerde pas toen Jahanbaksh, na een glijpartij van Garcia, van elf meter uithaalde. AZ hield in de slotfase open huis, waarvan Ferri wist te profiteren.