Een foto uit 1947, bij de repatriëring, een dag voor Nederlandse militairen in actie kwamen
NOS NieuwsAangepast

Kabinet trekt ruim 4 miljoen euro uit voor Indië-onderzoek

Het kabinet heeft ruim 4 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het onderzoek naar de dekolonisatie van Nederlands-Indië. Het project moet vier jaar gaan duren en begint in september.

Het Nederlands Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD), het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) en het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) gaan het onderzoek uitvoeren.

In december werd bekendgemaakt dat het onderzoek er komt. "We moeten in de spiegel van ons eigen verleden durven kijken", zei minister Koenders van Buitenlandse Zaken toen.

Het onderzoek moet gaan over zowel het militaire, als het politieke, bestuurlijke en justitiële optreden in Nederland en Indonesië van 1945 tot 1950. Het gaat niet alleen over het optreden van Nederland tijdens de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië, maar bijvoorbeeld ook over de zogenoemde Bersiap-periode. Dat was de gewelddadige tijd van de Japanse capitulatie in augustus 1945 tot begin 1946, waarin veel Nederlanders om het leven kwamen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl