Foto van een executie in Nederlands-Indië in 1947
NOS Nieuws

Kabinet laat dekolonisatie Nederlands-Indië onderzoeken

Het kabinet gaat akkoord met een grootschalig wetenschappelijk onderzoek naar de dekolonisatie van Nederlands-Indië tussen 1945 en 1949. Dat bevestigen Haagse bronnen.

Aanleiding is het boek van historicus Rémy Limpach, die eind september concludeerde dat de Nederlandse krijgsmacht tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd structureel extreem geweld heeft gebruikt.

Zwarte bladzijde

In een reactie op het boek liet minister Koenders van Buitenlandse Zaken al blijken dat het kabinet een onderzoek niet uitsluit. Hij sprak over een "zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis".

Het kabinet zal het wetenschappelijk onderzoek ook financieren, bevestigen Haagse bronnen. Tot nu toe hebben opeenvolgende kabinetten geen aanleiding gezien om het optreden van de Nederlandse militairen na de Tweede Wereldoorlog in de kolonie te onderzoeken. Er zou onder meer te weinig onderzoeksmateriaal beschikbaar zijn.

Militairen

Bronnen zeggen dat het onderzoek niet alleen gaat over de handelwijze van de militairen, maar ook over de politiek en het bestuur in voormalige Nederlands-Indië.

De ministerraad bespreekt de kwestie vandaag. Na afloop zal meer worden bekendgemaakt over het wetenschappelijke onderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl