Briefje doorschuiven zit er in de EBI niet in
Weer is er gedoe om Willem Holleeders verblijf in de EBI in Vught, de zwaarst beveiligde gevangenis van het land. Volgens De Telegraaf heeft Stijn Franken, zijn advocaat, Holleeder brieven bezorgd. Maar dat is ingewikkelder dan het lijkt.
Gevangenen hebben in de EBI (Extra Beveiligde Inrichting) namelijk geen fysiek contact met de buitenwereld. Alles in de gevangenis is er op gericht om vluchtgevaar te beperken en de gedetineerden te isoleren. Zelfs de sportinstructeur geeft les achter glas. Ook worden de gevangenen, buiten hun cel, vrijwel constant afgeluisterd en in de gaten gehouden.
Post
Voor advocaten is dat lastig werken. Want zij moeten regelmatig vuistdikke dossiers met hun cliënten kunnen doornemen, maar ook hun contact met de mensen binnen, verloopt achter glas. Hoe komt al dat papierwerk dan terecht aan de andere kant? Met de post.
Vaak stuurt een advocaat de stukken van tevoren op naar de gevangenis, of geeft ze voor het gesprek af. In tegenstelling tot al het andere contact met de buitenwereld, worden stukken van de advocaat niet door het gevangenispersoneel ingezien. Ook het gesprek, compleet met van die telefoons die regelrecht uit de Netflix-serie Orange is the new black lijken te komen, wordt niet afgeluisterd.
Op de vingers getikt
Een zwaarder regime dan in de EBI kennen we in Nederland niet. In het verleden is de gevangenis op de vingers getikt vanwege het strenge beleid. Zo werden gevangenen verplicht in lichaamsholtes op drugs gecontroleerd, ook als ze geen fysiek contact met hun bezoek hadden. Cellen worden regelmatig gecontroleerd.
Het zware regime werd Lau Geeraets volgens zijn advocaat fataal: in 2015 pleegde hij zelfmoord in de EBI door honderden pillen op te sparen en tegelijk in te nemen.
Op dit moment verblijven een handjevol gevangenen in de EBI.