NOS NieuwsAangepast

'AOW-plan 50Plus gebaseerd op drijfzand'

Op het financiële plan van 50Plus om de AOW-leeftijd te verlagen naar 65 is van verschillende kanten kritiek te horen. Het Centraal Planbureau zegt dat het veel meer geld kost dan 50Plus denkt. Maar de kritiek komt ook van partijen die net als 50Plus de AOW-leeftijd willen verlagen.

Zo vindt CDA-leider Buma dat de plannen, die 50Plus vanmiddag bekendmaakte, "zijn gebaseerd op drijfzand". Hij concludeert dat AOW'ers de leeftijdverlaging eigenlijk zelf betalen, omdat de AOW-uitkering niet meestijgt met de welvaart van iedereen in Nederland. "Ik vind dat volksverlakkerij", zegt Buma.

50Plus verdedigt AOW-plan 'terug naar 65' tegen kritiek

De SP wil de AOW-leeftijd ook omlaag, en tegelijk wil de partij dat de uitkering stijgt. "Wij willen de AOW zelfs met 10 procent verhogen", zegt SP-leider Roemer. "Onbegrijpelijk dat een 50Plus-partij zegt: dat kan wel naar beneden." De SP is bereid hier miljarden euro's voor uit te trekken.

PVV-leider Wilders is het met 50Plus eens dat de AOW-leeftijd omlaag moet. Maar het helemaal terugdraaien van de leeftijdverhoging is duur, zegt Wilders, en hij wil de kiezer geen "gouden bergen" beloven. De PVV wil een ruimere AOW betalen met bezuinigingen op "de miljarden die gaan naar asielzoekers, Europa en de Grieken", zegt Wilders. Hoe dat er financieel uit gaat zien heeft de partij niet laten uitrekenen.

Het CPB wijst erop dat het loslaten van de koppeling tussen de AOW-uitkering en de welvaart van iedereen betekent dat het inkomen van werkenden dus harder groeit dan dat van ouderen. "En dus gaat het, zeker op de lange termijn, ten koste van de koopkracht van ouderen", aldus het CPB.

De onderbouwing van 50Plus-leider Krol is wankel, zegt politiek verslaggever Ron Fresen. "Krol noemt zijn plan 'kiezen tussen twee kwaden' maar het kan niet anders dan dat na vandaag de twijfel toeslaat bij de partij."

Volgens Fresen staat dit plan haaks op wat 50Plus altijd heeft gezegd: dat de AOW-uitkering juist omhoog moet, gezien de welvaartsstijging van werkenden. "Als Krol hiermee de campagne in gaat, vliegen de ballen van de anderen hem om de oren."

Inmiddels heeft 50Plus vanavond in een nieuw persbericht laten weten donderdag en vrijdag met een uitwerking en meer berekeningen te komen. Het is volgens de partij juist wel de bedoeling de AOW welvaartsvast te houden. Hoe de partij dat gaat betalen is nog niet duidelijk. Partijleider Krol zei vandaag nog dat daar nog niet over was nagedacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl