De Primark op het Damrak in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

FNV: Primark-personeel voelt zich gekleineerd

Een groot deel van het personeel van kledingketen Primark voelt zich geregeld gekleineerd, geïntimideerd en continu gecontroleerd door managers en door camera's. Dat zegt vakbond FNV.

De vakbond hield een enquête onder ruim 1000 Nederlandse (ex-)medewerkers van Primark. Dat deed de bond in reactie op klachten van medewerkers van de Groningse Primark-vestiging over intimidatie en problemen bij ziek melden.

Primark zegt in een reactie bekend te zijn met de FNV-enquête en "aangedaan en geschrokken te zijn van de klachten".

'Primark bepaalt of je ziek bent'

De enquête werd gehouden onder medewerkers van alle Nederlandse vestigingen. De meeste reacties kwamen uit Eindhoven, Amsterdam en Groningen. Driekwart van de respondenten gaf aan de werkdruk te hoog te vinden. Ruim de helft maakt zich zorgen over privacy, omdat in de winkels veel camera's hangen die leidinggevenden zouden gebruiken om personeel te controleren.

Verder zegt twee derde te stuiten op problemen bij ziekmelding. Zo wordt door leidinggevenden gevraagd naar de aard van de ziekte en wordt bij ziekte het loon vaak niet doorbetaald. Bovendien gaat de leidinggevende vaak op de stoel van de Arbo-arts zitten. Daarmee overtreedt het bedrijf wet- en regelgeving, volgens de FNV.

De vakbond zegt in gesprek te gaan met Primark over het verbeteren van de arbeidsomstandigheden. Primark laat weten op die uitnodiging in te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl