NOS Nieuws

'Geluiden van intimidatie door baas zijn niet uniek voor Primark'

Een hoge werkdruk, intimidatie door leidinggevenden en problemen bij het accepteren van ziekmeldingen. Vakbond FNV herkent verhalen van werknemers van kledingketen Primark in Groningen die klagen over hun bazen.

De bond hoort binnen de detailhandel vaker geluiden over intimidatie, zegt bestuurder Niels Suijker. "We zijn bij verschillende ketens actief, vaak gaat het ook over ziekmeldingen, roosters en werktijden. Dit is niet uniek voor Primark."

FNV heeft tientallen werknemers van het bedrijf gesproken en Suijker vreest dat het een topje van de ijsberg is. "Mensen bij Primark hebben vaak een tijdelijk contract en zijn daardoor altijd afhankelijk van een vervolgcontract. Als je dus een beetje moeilijk doet en niet doet wat de baas zegt, kan je het vervolgcontract wel op je buik schrijven. Dat is het eigenlijke probleem."

Ziekte

Groningse werknemers zeggen dat ze iedere dag moeten bellen met hun baas als ze ziek zijn, ook als ze in het ziekenhuis liggen. De leidinggevende vraagt ook naar de reden van ziekmelding, terwijl dat niet mag.

"Een werkgever mag vragen hoelang je denkt afwezig te zijn, maar bijvoorbeeld niet precies vragen wat voor medicijnen je gebruikt. We zien dat werkgevers in de detailhandel daar de mist ingaan", zegt Suijker.

Ook is er kritiek op het handboek dat werknemers moeten ondertekenen als ze voor Primark gaan werken. Daarin staat onder meer dat er in personeelsruimtes bewakingscamera's zijn en dat het personeel gefouilleerd mag worden.

Je kunt een werknemer niet dwingen om te blijven als hij zegt: ik wil nu naar huis en ik laat me niet fouilleren.

Arbeidsrecht-advocaat Damir Lacevic

Permanente camerabewaking in de personeelsruimte is in strijd met Europese regels, zegt arbeidsrecht-advocaat Damir Lacevic. "Je mag af en toe mensen met camera's bekijken, maar dat is allemaal gebonden aan voorwaarden. Permanente bewaking met camera's kan alleen in zeer uitzonderlijke gevallen."

Ook fouilleren kan niet, zegt hij. "Je kunt een werknemer niet dwingen om te blijven als hij zegt: ik wil nu naar huis en ik laat me niet fouilleren." Lacevic erkent dat de meeste jonge werknemers er niets van zullen zeggen, omdat ze geen ruzie willen met hun baas.

Niet raar

De advocaat ziet in het handboek een aantal zaken die niet stroken met de wet, maar over de hele linie vindt hij het handboek niet raar. "Het boek telt 55 pagina's en heel veel dingen die erin staan, zijn goed opgeschreven."

Wel is het van oorsprong Ierse Primark een vrij strak gereguleerd bedrijf, zegt de advocaat. "Je mag als werkgever af en toe grenzen zoeken, want er is een soort ondergeschiktheidsrelatie. Primark lijkt die gezagsverhouding vrij strak te interpreteren. Op zich kan het wel, maar we zijn het misschien niet gewend in Nederland."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl