Delphine Boël in 2014 EPA

De Belgische koning Albert is vanochtend niet in de rechtbank verschenen voor het proces over zijn vermeende buitenechtelijke dochter. Die 'dochter', kunstenares Delphine Boël, was wel aanwezig. Koning Albert liet zich vertegenwoordigen door zijn advocaat. 

Correspondent Joris van Poppel vertelt dat er veel journalisten en cameraploegen aanwezig waren bij wat de Belgen een 'spektakelproces' noemen. De pers mocht niet in de rechtszaal. Bij aankomst zei Boël niets tegen de wachtende journalisten. De advocaat van koning Albert zei alleen "we gaan pleiten, we zullen zien", zo is te zien bij de VRT. Aan het eind van de ochtend, na afloop van de zitting gingen beide partijen weg zonder iets te zeggen. 

In de zaak eist Boël dat de oud-koning haar erkent als zijn kind. Ze wil ook een dna-onderzoek afdwingen. Als de rechter vaststelt dat Albert haar vader is, dan heeft Delphine recht op een erfenis. Het is haar naar eigen zeggen altijd te doen geweest om de erkenning als dochter en niet om het geld. De Belgische omroep VRT legt op zijn site uit hoe de zaak in elkaar zit. 

Vlinder

De moeder van Delphine Boël had bijna 20 jaar een relatie met Albert, toen prins en getrouwd met prinses Paola. "Hij zag Delphine veel, ze zat altijd bij hem op schoot", zegt koninklijk-huisdeskundige Erlend Hamerlijnck. "De eerste zeventien jaar van haar leven was hij er voor haar. Ze noemde hem 'papillon', vlinder." Delphine Boëls wettelijke vader is jonkheer en zakenman Jacques Boël, die tot 1978 met haar moeder getrouwd was.

Albert heeft het vaderschap nooit ontkend, maar ook nooit erkend. Toen het bestaan van Boël in 1999 in de openbaarheid kwam, verbrak hij alle contact. In België is er weinig twijfel dat Delphine Boël daadwerkelijk de dochter van Albert is. De affaire met haar moeder was bekend. Die zegt ook foto's en documenten te hebben die het vaderschap aantonen. En er is de gelijkenis: Delphine en Albert lijken op elkaar.

Naar verwachting gaat deze rechtszaak nog jaren duren. 

STER reclame