'Defensie is een kille werkgever die te veel let op cijfers'
Militairen en ander personeel van Defensie hebben nog steeds weinig vertrouwen in hun hoogste leidinggevenden. Dat blijkt uit een enquête van vier militaire vakbonden. "Defensiepersoneel geeft minister rode kaart", luidt de titel van het rapport.
Twee derde van van de ruim 5000 ondervraagden vertrouwt de top van de legerleiding niet. Die onvrede is niet nieuw. Al jaren wordt er geklaagd over gebrek aan materieel en ook speelt de laatste tijd een conflict over het AOW-gat van militairen die met pensioen gaan.
"De top heeft totaal geen visie en speelt paniekvoetbal tussen de afbraak van bezuinigingen. Het personeel staat niet op 1", zegt een van de ondervraagden. Een ander noemt de top "een kille werkgever die te veel nadruk legt op cijfers. De organisatie heeft geweldig werk geleverd om de loyaliteit van het personeel tot nul te laten dalen."
Tijd nodig
In een eerste reactie zegt Defensie dat bekend is dat er zorgen zijn onder het personeel en dat het ministerie dat zelf ook onderzoekt. "De tientallen jaren van bezuinigingen hebben hun tol geëist. In de afgelopen regeerperiode is echter bijna 900 miljoen aan de Defensiebegroting toegevoegd om het tij te keren."
Defensie benadrukt dat het tijd kost om de krijgsmacht weer op orde te brengen en dat dat niet meteen merkbaar is op de werkvloer. Volgens het departement is "evident" dat er in een volgende regeerperiode meer geld moet naar Defensie en dat herstel van vertrouwen belangrijk is. Defensie wil zo snel mogelijk met de bonden om de tafel om een akkoord te sluiten over de arbeidsvoorwaarden.
Niet gewaardeerd
Ruim 84 procent van de ondervraagden vindt dat minister Hennis er niet in is geslaagd om hun vertrouwen in de organisatie te vergroten. Ze vinden dat de minister prioriteiten moet stellen op het gebied van personeelszorg, arbeidsvoorwaarden en beter en voldoende materieel.
"De veiligheid van het Defensiepersoneel is nu niet gegarandeerd", zegt Anne-Marie Snels, voorzitter van vakbond AFMP. "Zo is onvoldoende materiaal en kleding beschikbaar. Een op de acht werknemers zegt onvoldoende beschermingsmiddelen te hebben als zij bijvoorbeeld met gevaarlijke stoffen moeten werken."
Volgens de vakbonden kijkt 30 procent van het personeel buiten de deur. "Dat is zorgwekkend. Het gaat om jonge mensen die eigenlijk de toekomst van het bedrijf moeten gaan vormen. Het geeft aan dat zij zich niet gewaardeerd voelen."
De toekomst ziet er slecht uit voor militairen door onder andere het pensioengat.
Peilingen in 2013 en 2014 brachten vergelijkbare uitkomsten. Sindsdien is er in de politiek overeenstemming om miljarden extra uit te trekken voor Defensie. Maar militairen en ander personeel zeggen dat ze niets merken van het extra geld.
"Het loon staat niet in verhouding tot mijn taken en verantwoordelijkheden. (...) De toekomst ziet er slecht uit voor militairen door onder andere het pensioengat", zegt een van de ondervraagden. "Het gevoel heerst dat zowel de militaire top als het ministerie van Defensie het aan wil ontbreekt hier iets aan te doen."